Punchestown: Klassical Dream potřetí...

I třetí den punchestownského Festivalu se odehrával pod taktovkou tréninkové centrály Willieho Mullinse, jejíž vyslanci zvítězili v polovině dostihů včetně obou hlavních. Ve vytrvaleckých Stayers Hurdle potřetí za sebou zvítězil temperamentní Klassical Dream (P. Townend), když se mu o půl délky podařilo zlomit tuhý odpor tréninkového kolegy Asterion Forlonge (am. P. Mullins), který po rozpačitých výsledcích v steeplechase, jak se zdá v dlouhých proutěnách našel svoji parketu. V nováčkovské steeplechase pod patronátem hotelu The Barberstown Castle zase svoji třídu demonstroval vítěz cheltenhamské Arkle Trophy El Fabiolo (P. Townend), když bez většího úsilí o jedenáct a více délek porazil trio soupeřů na čele s tempařem Dysart Dynamo (D. Mullins). 

Vrcholem třetího dne punchestownkého Festivalu jsou třímílové proutěnky The Ladbrokes Champion Stayers Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 828 metrů, 300 000 €), ve kterých se představilo devět koní. Za favority byli vedle o třetí konsekutivní triumf usilujícího Klassical Dreama (P. Townend), také o unikítní trebble Cheltenham (Stayers Hurdle), Aintree (Liverpool Hurdle) a Punchestown usilující svěřenec Gordona Elliotta Sir du Berlais (M. Walsh) a jeho tréninkový kolega Teahupoo (D. O’Keeffe), přemožitel Honeysuckle z Hatton’s Grace ve Fairyhouse (tam si její skalp připsal i Klassical Dream). O tempo dostihu se po většinu času starala Rachel Blackmore v sedle svěřence Henriho de Bromheada Summerville Boy, kterého s mírným odstupem sledoval Asterion Forlonge. Před vytočením do cílové roviny si razantně polepšil Sir de Berlais, který se pokusil o rozhodující nástup, ale zatímco Summerville Boy na jeho nástup zareagovat nedokázal, Paddy Mullins s Asterionem Forlonge ano a začal dlouhý souboj trvající celou cílovou rovinu. Z pole však dokázal ještě zrychlit i Klassical Dream, dostal se před bojující dvojici a i když se mu v závěru Asterion Forlonge znovu blížil, třetí vítězství v tomto dostihu si vzít nenechal. Klassical Dream zvítězil o půl délky před Asterionem Forlonge, který o krk zdolal Sira du Berlais, čtvrtý Teahuppo ztrácel dvě a čtvrt délky a tři čtvrtiny délky za ním pátý doběhl Ashdale Bob (K. Donoghue). Pro Klassical Dreama to bylo dokonce čtvrté vítězství v Gd-1 na Festivalu v řadě, neboť v roce 2019 tu vyhrál i proutěnky pro nováčky. Ohledně jeho dalších plánů Willie Mullins nevyloučil, že si ještě koncem května zopakuje výlet do Auteill.

Ve druhém ze čtvrtečních vrcholů The Barberstown Castle Novice Steeplechase (stch Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 125 000 €) se představili jen čtyři koně, z tohoto tři v tréninku Willieho Mullinse, ale i tak jsme byli svědky výborného dostihu. Diktování tempa dostihu se tradičně ujal Dysart Dynamo (D. Mullins), kterého s mírným odstupem sledoval favorizovaný El Fabiolo (P. Towmend), kterého s dalším odstupem sledovali třetí z „mullinsovců“ Saint Roi (M. Walsh) a Indiana Jones (D. O’Keeffe). Před vytočením do cílové roviny se pole sjelo, předposlední překážku skákal El Fabiolo vedle Dysart Dynama a pak od něj bez jakéhokoliv viditelného úsilí odešel a dominoval s náskokem jedenácti délek, třetí s odstupem pěti délek dokončil Indiana Jones čtyři délky před Saint Roi. Willie Mullins byl po dostihu potěšen tím, že se neustále zlepšuje, podle jeho názoru je to kůň na dvě míle, ale vzhledem k předváděným rezervám má v plánu ho vyzkoušet i na distanci o půl míle delší. Ideální kůň to však stále není, na prvních překážkách to stále nebylo ono, podle Mullinse nedělá nic špatně, ale potřebuje ještě získat víc sebedůvěry, v dostihu ho Townend na skocích pořád bere trochu zpátky. Tento dostih byl pro Mullinse výjiměčný tím, že díky v něm získaným cenám překročil sumu 6,6 milionu eur získaných v Irsku v aktuální sezóně, což je nový rekord v objemu prize money získaných během jedné sezóny.