Punchestown: State Man aneb the Best of the Rest

V pátek punchestownský Festival pokračoval čtvrtým dnem, který měl opět dva vrcholy v podobě Grade 1 dostihů. Tím významnějším byl poslední zbývající dostih „velké čtyřky“ čili krátké (dvoumílové) proutěnky The Paddy Power Champion Hurdle, které stylem start cíl ovládl Mullinsův State Man v sedle s Paulem Townendem a stejný realizační tým stál i za suverénním vítězem nováčkovských proutěnek The Alanna Homes Champion Novice Hurdle Impaire et Passe.

Na startu The Paddy Power Champion Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 219 metrů, 300 000 €) se sešlo šest koní, takřka nehratelným favoritem v kurzu 2/5 (tj. 1,4:1) byl druhý z cheltenhamské analogie tohoto dostihu State Man (P. Townend), který se také hned po startu ujal diktování tempa a první pozici si bez problémů udržel až do cíle. Druhý tři délky za ním finišoval tréninkový kolega Vauban (D. Mullins), třetí místo se ztrátou šesti délek obsadil Colonel Mustard (K. Buckley), dalších pět délek ztrácel na čtvrtém místě nejstarší kůň v poli startujících desetiletý Sharjah (am. P. Mullins) a dvě a tři čtvrtiny délky za ním páté místo obsadil Zanahiyr (J. Gainford). Obecně vzato State Man je nejlepším proutěnkářem na dvě míle v Irsku, což tímto výkonem, kdy ani na chvíli nevypadal, že by mohl být poražen, potvrdil.

"Vše proběhlo podle scénáře", řekl Mullins po dostihu, který vyhrál již podeváté, ke stanovené taktice, "Paul říkal, že pokud po něm nebudeme nic chtít, bude to jednoduché." A přesně tak to také bylo. Mullins se po dostihu v diskuzi s novináři vrátil i k výkonu v Cheltenhamu a zvolené taktice, avšak žádnou chybu nevidí: „Constitution Hill byl prostě skvělý a my jsme byli rádi, že jsme byli druzí. Nejsem si jistý, že jsme chtěli ho v Cheltenhamu v průběhu dostihu dotáhnout – kdybychom to udělali a byli poraženi, říkali bychom si, že jsme měli udělat něco jiného. Udělali jsme to, co jsme udělali, a já jsem byl spokojený. Ale možná, že pokud se naskytne příležitost příští rok, můžeme udělat něco jiného. State Man to umí dobře zepředu a mnohem víc se uvolňuje, což je velké plus. Každopádně si nedovedu představit, že by teď šel přes velké překážky." To byla narážka na dotaz, zda by následoval Constitution Hilla na těžké skoky, pokud by se tak jeho realizační tým pro příští sezónu rozhodl. Townend po dostihu připustil určité obavy z Vaubana, které dokonce zašly tak daleko, že si na něj v týdnu v práci sedl, aby zjistil jak na tom je… A zatímco State Man má před sebou letní přestávku, Vaubana zůstane v přípravě a jeho dalším cílem bude Royal Ascot a tamní Copper Horse Stakes. K němu Mullins poznamenal: "Vauban má obrovský prostor pro zlepšení, je mu teprve pět let. Myslím, že kdyby včera večer dráhu nekropili - ale bylo bezpečnější, že to udělali - hrálo by to Vaubanovi více do karet.

Druhým z pátečních vrcholů byly The Alanna Homes Champion Novice Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 023 metrů, 125 000 €), ve kterých se po škrtu Thecompanysergeanta nakonec představilo jen pět koní. Tempo dostihu od startu udával Mullinsův Champ Kiely (D. Mullins), ke kterému se posléze připojil O’Brienův High Definition (J. J. Slevin), zatímco favorizovaný Impaire et Passe (P. Townend), který odskakoval jako ještě větší favorit než State Man (v kurzu 1:3, tj. 1,33:1) se trápil na průběžné třetí pozici. Townendovi se však v průběhu dostihu podařilo favorita zkonsolidovat, po vytočení do cílové roviny se dotáhl k čelu a na poslední překážce převzal vedení. Vzhledem k tomu, že jeho největší soupeř High Definition po absolvovaní poslední překážky zavadil o bariéru bylo rozhodnuto. Impaire et Passe zvítězil o více než sedm délek, před High Definition, který navzdory klopýtnutí o tři a půl délky porazil v rovině stagnujícího Champ Kielyho, čtvrtý s takřka desetidélkovou ztrátou dokončil Inotawayurthinkin (L. Depsey) čtyři a půl délky před posledním Amir Kabirem (K. Donoghue).

Willie Mullins po dostihu jen těžko potlačoval zklamání z výkonu Impaire et Passe, který si sice udržel neporazitelnost a získal druhý triumf na nejvyšší scéně Grade 1, avšak většinu dostihu absolvoval bez jiskry a jeho jindy skvělé skoky byly nedbalé a nezralé. V průběhu dostihu se postupně rozehřál a i jeho skoky se zlepšily a nakonec ani nemusel být v nejlepší pohodě, aby se po psoledním skoku odpoutal o soupeřů a zajistil si sedm a půl délkový triumf. „Vůbec na mě nezapůsobil. Jsem rád, že vyhrál, a to s takovým náskokem, ale během dostihu se mi moc nelíbil. Nevypadal, že by si to užíval, a možná z něj Cheltenham vytáhl mnohem více sil, než jsme si mysleli. Doma byl v ráži a možná jsem s ním dělal až moc, protože se mu dařilo. Vím, že je těžké říct, že bylo něco špatně, když vyhrál s takovým náskokem. V Cheltenhamu mu kopec líbil tak, že se opravdu rozjel, a možná na této rovinatější dráze nebyl tak efektivní. Dobře si o tom s Paulem promluvím, ale má obrovský motor k vítězství, přestože nevypadal, že by si to užíval. Přemýšleli jsme, že s ním pojedeme do Francie, ale možná si to budeme muset ještě rozmyslet."