Pardubický vrchol pro Lodgian Whistla s Bartošem, nyní čekají prestižní zkoušky v zahraničí

Největší pozornost se v pondělí odpoledne v Pardubicích soustředila na Úvodní cross country Koroka (Cenu města Pardubic) na 4550 metrů. Desetiletý ryzák Lodgian Whistle v celém průběhu před sebe nikoho nepustil a Josef Bartoš se mohl radovat již ze 17. letošního vítězství, prvního tuzemského. „Letos moc v Česku startovat nebudu, naším cílem jsou dostihy v Itálii a ve Francii, soustředím se na práci pro Scuderia Aichner,“ přiznal žokej Josef Bartoš. Není tak dávno doba, kdy se jen málokterý dostih v Pardubicích odehrál bez jeho účasti. „V sedmi dostizích už rozhodně startovat nebudu, tak dva tři koně během dostihového dne,“ doplnil český historicky nejúspěšnější překážkový jezdec.

Pokyny před dostihem byly jiné než být na vedoucí pozici od startu do cíle, což přiznal i trenér Josef Váňa. „Chtěli jsme stopovat Gatsbyho, ten dneska naběhl o padesát nebo šedesát metrů méně, ale díky zkušenosti žokeje jsme to zvládli.“ Ani Bartoš si nemyslel, že by měl udávat tempo tradičního vrcholu svátečního odpoledne. „Myslel jsem si, že do čela nepůjdu, ale jak se blížil start, tak jsem viděl, že se ani Faltejsovi nechce jít s Gatsbym do čela, tak jsem musel jít já,“ popsal Bartoš jeden z rozhodujících momentů celého dostihu. V prvním kilometru se spíše vezl, ale potom už to byla příkladná spolupráce. „Získával i v posledním oblouku před cílem i při to točení i při skocích, a to se ukázalo být jako důležité, kůň nemá takové zrychlení jako například Gatsby. Myslel jsem, že přijde, ale soupeřem byl Imphal a jeho nástup jsme odrazili,“ vrátil se Bartoš ke koncovce. Za finiš pochválil Josefa Bartoše i Josef Váňa starší, který chce nyní směřovat Lodgian Whistla do červnové, kratší, kvalifikace.

Je možné, že další dostih absolvuje s jiným jezdcem, neboť Bartoš bude plnit povinnosti pro Scuderia Aichner. „Máme ve stáji tři krosaře, Brunch Royala, Santa Klaru a Gap Pierji a uvidíme, který se v Pardubicích objeví, kdo půjde do Itálie a kdo do Francie. Nejlepší je Brunch Royal, ale Santa Klara už mu šlape na paty,“ představil Bartoš plány italského majitele pro pardubické krosy.

V nejbližších dnech ho čekají prestižní dostihy v Itálii a Francii. „Příští týden mě čeká start s L’estranem v Meranu, startovat by měl i Mauricius, jsou to testy na jarní vrcholy dostihy v Meranu,“ představil italské plány Bartoš. O týden později se pozornost přesune do Francie. „Suroit by měl startovat v Grand steeplechase de Paris, pokud bude zdráv. Nakonec jsme vyhodnotili, že měl v nohách již pět startů, proto jsme mu dali pauzu, aby nemusel startovat opět po třech týdnech,“ doplnil k velmi očekávanému startu Bartoš. Suroita doprovodí do Paříže ještě další dva koně žlutočerných barev.

 

5 Josef Bartoš v sedle Lodgian Whistla vyhrál Úvodní cross country Koroka popáté v kariéře a stal se rekordmanem dostihu. Dosud patřila první příčka historických tabulek Václavu Chaloupkovi, čtyřnásobnému vítězi. Josef Váňa zaznamenal již 11. trenérské vítězství v první jedničce pardubického programu a je také rekordmanem dostihu, osm vítězů dostihu, jehož tradice se začala psát již v roce 1963, připravil Čestmír Olehla.