Pardubice: Favorité neměli na růžích ustláno

8. května, státní svátek, který se od roku 2004 označuje jako Den vítězství, je na pardubickém závodišti tradičním termínem pro Úvodní cross country Koroka, která byla obvykle vrcholem úvodního dne tamní sezóny. Letos sezóna v Pardubicích odstartovala již v dubnu, ale první cross country se navzdory této skutečnosti uskutečnily až nyní. Připravený program nabízel osm dostihů, v pěti byli favority koně z tréninkové centrály rodiny Vocáskových, ve zbývajících třech reprezentanti stáje Dr. Charváta – možná to vypadalo nudně, ale rozhodně nebylo, protože sázkové preference dostihy nevyhrávají…

Exprezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát si v roli majitele tradičně, zejména v překážkových dostizích, udržuje vysokou úspěšnost (loni 46,4%) - nejinak tomu bylo i tentokrát, dva ze tří koní v pondělí startujících v jeho barvách dokázali zvítězit. Prvním z nich byl pětiletý Coupstar, který v sedle se stájovou jedničkou žokejem Janem Faltejskem jistě ovládl Cenu společnosti Tipsport (stch cc III. kat., 5+, 4 550 metrů, 90 000 Kč), když v závěru o dvě a tři čtvrtě délky předčil většinu dostihu tempo diktujícího Giorgoneho (ž. Kratochvíl). Na úspěch svěřence Charvátova dvorního trenéra Pavla Tůmy hned v následujícím dostihu Ceně Jezdectví (stch cc III. kat., 5+, 3 650 metrů, 90 000 Kč) navázal stájový kolega Korfu, který však aktuálně není připravován v tréninkové centrále ve Dvorcích u Bruntálu, nýbrž na Osvinově ve Stráži nad Ohří ho připravuje Alžběta Faltejsková.  Korfu (ž. Faltejsek) se v průběhu dostihu o vedení přetahoval se svěřencem Zdenka Seménky El Sida (ž. Odložil), avšak v závěru i on dominoval jistě, tentokrát s náskokem tří a čtvrt délky. Pak přišel na řadu hlavní dostih úvodního odpoledne Cena města Pardubic – Úvodní cross country Koroka (stch cc I. kat., 5+, 4 550 metrů, 150 000 Kč), do které jako favorit odstartoval „doktorův“ Gatsby (ž. Faltejsek), avšak okřídlené „Do třetice…“ tentokrát neplatilo, neboť z dostihu si svou „One horse show“ udělal svěřenec Josefa Váni staršího Lodgian Whistle, do jehož sedla se ke svému jedinému pondělnímu startu vyhoupl žokej Josef Bartoš. Od startu diktoval poctivé tempo a žádnému ze soupeřů nedal šanci – v cíli byl o jeden a tři čtvrtiny délky než smolař loňského ročníku Velké pardubické (jako vítěz IV. kvalifikace padl na Taxisu) Imphal (ž. Myška), tři čtvrtiny délky vzdálené třetí místo pěknou koncovkou získal slovenský host Royal Gino (ž. Odložil) a až jako předposlední čtvrtý s odstupem dvou a čtvrt délky dokončil favorit Gatsby, pro kterého to bylo nejhorší umístění v kariéře, když zatím ze sedmi životních startů měl bilanci 6 vítěztsví a jedno umístění na druhém místě.

Rámcovým dostihům měli podle názorů bookmakerů dominovat svěřenci trenérky Heleny Vocáskové, avšak z pěti startujících kandidátů tuto misi dokázal dokončit jediný – nad překážkami v Poháru BICZ Holding 2023 (stch IV. kat., 5+, 3 500 metrů, 60 000 Kč) debutující Naarden (ž. Kratochvíl) deklasoval soupeře a zvítězil velmi lehce o sedm délek před Tarsamis (ž. Solignac). Zbývajícímu kvartetu se tolik nedařilo – Dabing při svém překážkovém debutu v úvodní Ceně společnosti Slavia pojišťovny a. s. (pp III. kat., 4+, 3 200 metrů, 90 000 Kč) se v cílové rovině zapojil do boje o vítězství, avšak rekonvalescentka Wonder Woman (ž. Liška), byla nad jeho síly a porazila ho o jednu délku. V Ceně společnosti Zámecký vrch (stch cc IV. kat., 4 300 metrů, 60 000 Kč) bylo nad síly vítězky klasických  Oaks z roku 2018 Dylanky (ž. Kratochvíl) duo Babilonia (Kocman) a Čáryjape (Čmiel), přičemž po tuhém boji o hlavu se na cílové pásce prosadila Babilonia, zatímco Dylanka na druhého Čaryjapea ztrácela čtyři délky. Pro Jakuba Kocmana byl tento triumf padesátým v kariéře a tak od příštího dostihového dne bude moci používat titul žokej. Kingston Lilly (ž. Kratochvíl) se nedařilo v Ceně firmy Václav Žižka – Izolace (stch cc IV. kat., 5+, 3 300 metrů, 60 000 Kč), kde uzavřela tabuli, zatímco  z vítězství se radoval Greg Wroblewski díky pětiletému valachovi Meadow Life (ž. Benš). Nejhůře, v závěrečné Ceně Dostihového spolku a. s. (IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 40 000 Kč), dopadl šestiletý ryzák Redon (ž. Zatloukal), kterého jezdec v průběhu zadržel a verdikt veterinářů po vyšetření byl jednoznačný – fraktura pánve s krvácením, což osud nešťastného Redona zpečetilo. Z vítězství v tomto dostihu se radoval realizační tým okolo šestiletého valacha Triplexe (ž. Pavlíček) na čele s trenérkou Josefínou Novákovou.