Popelka: S Lombarginim měníme pro Pardubice taktiku

Deset vesměs zkušených koní změří síly v první letošní pardubické kvalifikaci. I když po škrtu Evžena nedojde na jeho očekávaný souboj s premiantem loňské   Velké pardubické, střetne se několik ostřílených matadorů, nejstarším z nich je dvanáctiletý Lombargini, do jehož sedla se poprvé od roku 2020 vrací Jan Faltejsek.

„Domluvili jsme se s Honzou pro tento start a jsem moc rád, že si udělá čas a že se  na něj vrací,“ hlásí trenér Stanislav Popelka. „Jan Odložil, který ho v poslední době jezdil, se domluvil na kvalifikaci jinde, a Honza byl za toho stavu pro nás první volba.“

I se zkušeným matadorem Velké pardubické ale nečeká jeho svěřence nic jednoduchého a trenér si je toho dobře vědom. „Vypadá to na nejnabitější kvalifikaci za dlouhý čas,  je tam hodně kvalitních koní a bude to kvalitní dostih.  Jak si s tím poradí Lombargini, to uvidíme v sobotu, já věřím, že dobře. Letos jsme se s ním rozhodli pro změnu taktiky, v minulých letech začínal obvykle až v srpnu, letos bychom se rádi kvalifikovali už nyní,“ dodává Stanislav Popelka.

Jeho tréninková centrála v ambicích pro Velkou obvykle počítá s několika koňmi, letošní plány se ale budou odvíjet až podle průběhu sezóny. „Nejdůležitější bude, kolik koní zůstane zdravých, a jak se jim povede do Velké dostat. To si všechno řekneme až na podzim,“ dodává trenér, jehož  koňský tým pro letošní rok posílili dva zajímaví koně stáje joly, v tréninku ale nepokračuje pětinásobný účastník Velké Stretton.