Suroit se představí v Grand steeplechase de Paris

Vrchol francouzské překážkové sezony bude opět s českou účastí! Na Masiniho a Kolorada naváže v neděli odpoledne devítiletý Suroit, grupový vítěz z lednového Cagnes sur Mer. Trenér Josef Váňa mladší měl po březnovém startu v plánu ještě jedno vystoupení v Auteuil, ale nakonec změnil plány. „Pro změnu jsme se rozhodli nakonec ze tří důvodů, tím prvním byla těžká zima, tím druhým, že po posledním startu byl unavenější, než jsme předpokládali, a třetím důvodem bylo, že jsme nechtěli riskovat zranění před vrcholem sezony,“ vysvětlil změnu plánu dvorní trenér italského majitele Josefa Aichnera.

Konkurence bude v neděli odpoledne skvělá, kromě francouzské špičky se na start postaví dvojice připravovaná Willie Mullinsem v irském Closuttonu. Už při dubnové návštěvě syn trenéra Mullinse, Patrick, že vítězství v Paříži je snem. „Chtěli bychom tento prestižní dostih vyhrát.“ Osmiletý Franco de Port absolvoval už poslední test koncem v Auteuil a nyní bude v sedle Mullinsova jednička Paul Townend. Dva koně bude mít v dostihu francouzský multišampion Guillame Macaire.

„Jsem spokojen, že jsme na startu. Je to pro mě sen, za každé místo bližší vítězství budu spokojen,“ nemá Váňa přehnaná očekávání. „Je tam špičková konkurence, není se co divit, je to Grand steeplechase de Paris.“

Vrchol francouzské dostihové sezony je druhým nejlépe dotovaným dostihem v Evropě. Vede Grand national v Aintree s milionem liber a Grand steeplechase de Paris se v letošním roce poběží o 900 tisíc euro. Celková dotace bude rozdělena mezi sedm nejlepších v cíli. Zde je dobré připomenout, že Masini před 18 lety dosáhl na sedmou dotaci a jeho výkon patří mezi nejlepší v české překážkové historii.

Kromě Suroita se představí ještě další koně z tréninku Josefa Váni mladšího. „V sobotu se představí Peace Garden ve steeplu. Chtěli jsme, aby startoval v neděli v dostihu přes lehčí skoky, ale tam by se nevešel, proto se představí v sobotu,“ vysvětlil Josef Váňa. Na nedělních přihláškách ještě figurují Lord Dragon a Capivari, ale zájem o start je obrovský, do tří dostihů je přihlášeno 62 koní. Ekipa se vydala na cestu již v úterý a od středy je ve Francii. „Dnes (ve čtvrtek) vyrážím za nimi,“ doplnil trenér.

Minulý víkend se v Meranu představila další Váňova hvězda, čtyřnásobný vítěz Gran premia L’estran a podlehl o deset délek First of Allovi z majetku Jiřího Charváta. „Vůbec nejsem zklamán, nedá se stále vyhrávat. Byl to první start po zimě, která nebyla jednoduchá, měl určité problémy, a navíc cesta do Gran premia je ještě daleká,“ vysvětlil trenér. Cestu do vrcholu italské sezony zvolí stejnou jako v minulosti. „Letní vrchol vynecháme, je velké teplo, ještě absolvuje jeden na konci léta a potom Gran premio, bude to stejné jako dříve,“ doplnil.