Le Lion d’Angers: Bariéra přerušila dostih!

Už jsem na dostihových drahách zažil mnohé, ale situaci, která se stala zhruba ve dvou pětinách nejdelšího dostihu světa, Prix Anjou-Loire challenge na 7300 metrů, to jsem ještě nezažil.

Kros patřící do seriálu Crystal cupu se odehrával v solidním tempu, koně zdolávali skoky jeden za druhým jako na běžícím pásu, skočili 21. skok v pořadí z celkové padesátky, a najednou se celým areálem rozhostilo obrovské ticho, také výřečný hlasatel ztratil řeč. Pole se rozdělilo na dvě skupiny, kvartet koní zamířil do cílové roviny, šestice koní na překážku o několik metrů uvnitř dráhy. Ani jedna skupina další skok neskočila, způsobně před ním zastavila.

Dostih přerušen!

Spletení kurzu už jsem viděl na českých drahách víc než dost. Protesty dostihové komise ex-offo, zcela jistě si vzpomenete i na Velkou pardubickou 2008, kdy byl diskvalifikován z vítězné pozice Amant Gris, ale přerušení dostihu, kdy všichni jezdci koně zastaví a dál nepokračují? Nevídané!

Celá desítka koní se najednou začala pohybovat po závodišti krokem v různých skupinkách, diváci nevěděli, co se děje, ani komentátor nedával žádné zprávy. Jen ticho. Zhruba po necelých deseti minutách se koně shromáždili na místě, kde byl dostih přerušen a začalo se pokračovat.

Zhruba po hodině byl znám i důvod přerušení. Dráha v Le Lion d’Angers je vytyčována různými páskami a bariérami, někdo z odpovědných pásku či bariéru pro pokračování neodstranil, a tak nebylo možné v dostihu pokračovat!!!

I v Pardubicích známý žokej Romain Julliot, který obhajoval vítězství byl po dostihu rozmrzelý: „Bohužel, zapomněli otevřít bariéru…“

Najednou bylo celé napětí pryč a ve vzduchu se vznášela nepříjemná pachuť po nepovedeném představení. Celá desítka se snažila dostih dokončit, což se podařilo sedmi koním, dvojice měla pád a jeden kůň zadržen. Souboj v cílové rovince byl poměrně dramatický, ale to pravé napětí se rozplynulo, jak pověstná pára nad hrncem.

Deset minut poté, co měl být odstartován další dostih sice zněla závodištěm francouzská hymna na počest vítěze, ale komisaři projednávali protest. Nakonec doběh schválili bez nějakých úprav, a tak z vítězství se mohl radovat šestiletý valach Shawinigan, svěřenec trenéra Patrice Quintona v sedle Jeanem Stephanem Lebrunem. Druhý dokončil Bingo de l’Aunay a třetí Espoir.

Vítězný Jean Stephane Lebrun slavil, ale nebyl nadšený. „Nebyl to úplně Anjou-Loire Challenge... Není to tak, jak bych si přál tento dostih vyhrát. Nicméně Shawinigan to dokázal, stejně je nejlepší. Mám radost, že jsem vyhrál, ale není to ono.“

Tiskovým střediskem bylo slyšet hlasy o amatérských poměrech ve francouzském turfu a někteří se jen usmívali. I dostihově vyspělé země umí vyrobit ostudu světových parametrů! Šéf pořadatelů v Le Lion d ‚Angres se snažil situaci uklidnit. „Chyba se stala, musíme se sní smířit, dělat chyby je lidské, všem přítomným profesionálům se omlouvám a těším se, že se v roce 2024 uvidíme dostih s lepším průběhem“.