Most: V Ceně jezdectví suverénní Caucasian

Letos již počtvrté se v neděli otevřeli brány mosteckého Hipodromu, čímž se toto závodiště před letní přestávkou zařadilo za pražskou Chuchle Arénu na druhou příčku nejvytěžovanějších závodišť dosavadního průběhu letošní sezóny. Hlavním dostihem tohoto dostihového odpoledne byl 41. ročník Ceny Jezdectví společnosti Tipsport, ve které se suverénním způsobem prosadil svěřenec Konstanina Kobzareva Caucasian, reprezentující stáj The Sons of Sharpour, když v sedle s žokejem Adamem Florianem zvítězil o osm délek před nejbližším ze soupeřů, kterým byl Creator (ž. Koplík).

Na startu letošního 41. ročníku Ceny Jezdectví společnosti Tipsport (I. kat., 3+, 1 400 metrů, 150 000 Kč) se sešlo šest koní a navzdory sázkovým preferencím favorizujícím únorového vítěze z Cagnes sur Mer Fantabulouse (ž. Lukášek) měl dostih poměrně jednoznačný průběh – krátce po startu se do čela dostal Konstantinem Kobzarevem připravovaný Caucasian (ž. Florian), Ingrid Koplíkovou připravovaný favorit se ho pokusil atakovat na začátku cílové roviny, avšak neměl šanci – Caucasian akceleroval a od soupeřů se vzdaloval, zatímco Fantabulous měl problém uhájit druhé místo. Caucasian nakonec zvítězil lehce o osm délek před Creatorem (ž. Koplík), který o délku předstihl Fantabulouse, o délku a čtvrt čtvrtý finišoval Salar Island (ž. Foret), zatímco poslední dotaci se ztrátou jedné a půl délky získal Matello (ž. Laube).

Druhým nejvýznamnějším dostihem odpoledne byl dvojkový handicap Cena promátora města Mostu (II. kat., 3+, 1 600 metrů, 90 000 Kč), v němž na mílové distanci změřilo síly sedm koní. V dramatické koncovce se díky drtivému finiši letos v Mostě již podruhé prosadil svěřenec Martiny Havelkové Seasony v sedle s žokejem Davidem Liškou, když o krátkou hlavu porazil jiného mosteckého vítěze z první květnové neděle Epic Passe (ž. Verner). Zklamáním bylo až páté místo favorizovaného Fortune Gold (ž. Lukášek), který jako jediný tříletek v poli nedokázal navázat na čtrnáct dní staré vítězství z trojkové Májové míle. Pro žokeje Davida Lišku to bylo již druhé vítězství v rámci odpoledne, neboť předtím v Ceně Dostihového klubu (IV. kat., 3+, 1 200 metrů, 40 000 Kč) vítězně provedl cílem svěřence Allana Petrlíka Rabbit Garswood, který o krk odolal náporu o třínact kilokramu méně nesoucí Franjy (am. Roman) a jeho trenér se mohl radovat z třetího triumfu v rámci víkendu.

Jezdecký double získal i žokej Milan Zatloukal, který se v neděli prosadil se dvěma svěřenkami trenérky Heleny Vocáskové – nejprve  v letošním prvním dostihu pro dvouleté koně Ceně EBF (III. kat., 2 l., 1 200 metrů, 60 000 Kč) potvrdil roli desetinového favorita v sedle Francinette, která zvítězila lehce o šest délek před Morayou (ž. Havelková), aby se posléze podobným způsobem vypořádali s rolí nejšancovějšího koně v Ceně Hitrádia North Music (IV. kat., 3+, 1 800 metrů, 40 000 Kč), kde do Oaks směřovaná Maxienne s osmi délkovým náskokem zametla s osmičkou soupeřů na čele s do St Leger směřovaným Arzaanem (ž. Chaloupka).

I mezi tříletky ve vytrvalecké Červnové ceně (IV. kat., 3 l., 2 200 metrů, 40 000 Kč) se prosadila favoritka, když Václavem Lukou mladším připravovaná Klára (Fialová) o tři délky porazila dvojici Vintage Brand (ž. Verner) a Praga Lady (ž. Havelková), která se podělila o druhé místo. Na stejné distanci o kategorii výše v Ceně Hipodromu Most (III. kat., 3+, 2 200 metrů, 60 000 Kč) se jako jeden z největších outsiderů dostihu prosadil Natalií Prošek Andersen připravovaný Direct Power (ž. Korečková), když dvě a čtvrt délky porazil favorizovanou Trezy Lady (am. Roman). V závěrečném handicapu Cena Delfy Staviva (V. kat., 3+, 1 400 metrů, 20 000 Kč) pak jistě o jeden a čtvrt délky před Kazi (ž. Hrouda) zvítězila svěřenka Václava Chaloupky Taluna vedená amatérem Jindřichem Fabrisem.