Royal Ascot 2023 zvedá oponu

Největší a nejprestižnější rovinový mítink nejen britské dostihové sezóny je zde – prvním dnem dnes začíná mítink Royal Ascot. Na ascotském závodišti se během následujících pěti dnů uskuteční celkem 35 dostihů, z tohoto devět s nejvyšším statutem Group 1 a 22 dalších grupových listed dostihů. Během tothoto mítinku bude na prize money rozděleno rekordních 9,52 milionu liber, což oproti loňskému roku představuje navýšení o 10% a stejně jako loni, žádný z uvedených 35 dostihů nemá dotaci nižší než 100 000 Ł.

A na co se můžeme těšit dnes…? V rámci úvodního dne mítinku jsou na programu hned tři dostihy Group 1 a jeden Group 2 pro dvouleté. Program celého mítinku otevřou starší mílaři v Queen Anne Stakes (Gr. 1, 4+, 1 609 metrů, 750 000 Ł) a hned úvodní dostih celého mítinku nabídne další velkou šanci na triumf ve velkém dostihu s kariérou se loučícímu Frankie Dettorimu, který bude v sedle loňské vítězky Coronation Stakes Inspiral, jež by o vítězství měla bojovat především s godolphinským vítězem loňské francouzské VJC (Poule d’Essai des Poulains) Modern Games (W. Buick), který na rozdíl od do sezóny vstupující svěřenky Johna a thadyho Gosdenových letos již prokázal výbornou formu především triumfem v Lockinge Stakes. Na případné zaváhání favoritů bude čekat především druhý z loňských 2 000 Guineas a vítěz irské analogie Native Trail (J. Doyle).

Následovat budou dvouletým určené Coventry Stakes (Gr. 1, 2 l., 1 207 metrů, 150 000 Ł) s favoritem v podobě zatím dvakrát vítězného svěřence Aidana O’Briena Tiber River (R. Moore), pro nějž by nějvětší nebezpečí měli představovat taktéž zatím neporažení Asadna (W. Buick) a Givemethebeatboys (L. Dettori).

Dalším bodem programu budou sprinterské King’s Stand Stakes (Gr. 1, 3+, 1 006 metrů, 600 000 Ł), tentokráte bez Ponntose, ale s australskou Coolangattou (J. McDonald), která se by se o trumf měla utkat především se čtvrtou z loňského BC Turf Sprint Highfield Princess (J. Hart) a druhým z BC Juvenile Turf Sprint Dramatised (D. Tudhope), který v květnu opanoval haydocké Temple Stakes. Nechybí ani svěřenka amerického trenéra Wesley A. Warda, kterou je loni v Queen Mary Stakes druhá Twilligh Gleaming (John R. Velazquez).

Posledním z kvarteta velký úterních dostihů budou tříletým mílařům vyhrazené St James’s Palace Stakes (Gr. 1, 3 l. hř., 1 609 metrů, 600 000 Ł), jež by měly být především soubojem vítězů anglických a irských 2 000 Guineas, tedy svěřence Andrewa Baldinga Chaldeana (L. Dettori) s O’Brienovým Paddingtonem (R. Moore), přičemž v záloze bude číhat druhý z letošní francouzské analogie Isaac Shelby (W. Buick).