Bartoš: Santa Klara? Volil bych ji pro Velkou...

Stoprocentní bilanci má letos prozatím v Pardubicích žokej Josef Bartoš.  V květnu vyhrál v sedle svěřence Josefa Váni staršího Lodgian Whistle v jediném dosavadním startu, v sobotu jej ale čeká náročnější „šichta“ v barvách stáje Josefa Aichnera pro trenéra Josef Váňu mladšího.  Pokud všechno půjde podle plánu, právě v těchto barvách by měl Bartoš absolvovat i letošní Velkou pardubickou. Prvním krokem k ní je kvalifikace Santa Klary.

„ Z naší stáje už je kvalifikovaný Brunch Royal, nyní si to jdeme vyzkoušet se Santa Klarou,“ říká Bartoš a na otázku na srovnání tohoto tandemu dodává. „Brunch Royal letos nemá takovou formu, takže kdybych si měl vybírat dnes, je Santa Klara taky mojí volbou pro Velkou. Napřed se do ní ale musíme kvalifikovat.“

Bartoš věřím, že kvalifikace v silách klisny bude a nemá zvláštní obavy ani z pardubických překážek… „Byli jsme v Parubicích s koňmi skákat, takže si tam Santa Klara už skoky zkusila.  Drop ani vodní příkop by neměly být problém, dobře zvládala i další skoky. A  navíc je to kůň s velkou zkušeností z Merana, takže bych vážně neměl obavy,  že by to v Pardubicích nezvládla,“ myslí si Josef Bartoš na konto klisny, s kterou by chtěl nastoupit do Velké pardubické a s níž v sobotu startuje na kvalifikační trati.

V neděli se pak i Josef Bartoš bude zajímat o to, kdo vyhraje dostih, do kterého jako jezdec nastoupil naposled před 19 lety – České derby. „Určitě to vypadá na zajímavý dostih,“ je přesvědčen. „Na startovní listině je vidět, že hlavní roli teď u nás hrají účastníci pořízení z Francie. Je vidět, že se tam dají sehnat zajímaví koně, líp dosažitelní, než by byli v Anglii.“

Protože stáj Josefa Aichnera nemá na rovinách letos žádné želízko v ohni, může Josef Bartoš hodnotit ambice jednotlivých účastníků s odstupem. A koho mezi nimi vidí  jako favorita? „Zajímavé koně má určitě trenérka Koplíková.  Osobně se mi moc líbí Breakmoment, viděl jsem ho pracovat už před jeho debutem a moc se mi zamlouval, je to exteriérově hezký kůň s dobrým stylem. Moc dobře mají nazbrojeno taky u trenéra Seménky, to je tým, s kterým se dobře známe z překážek a myslím že by bylo zajímavé, kdyby se v derby trefili právě oni,“ uvažuje Josef Bartoš.