Do Pardubic? Raději doma

Máme před sebou druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Téměř po třiceti letech se nepoběží na obvyklé distanci 5800 metrů a dotace výrazně převyšuje její tři sestry, ve hře bude jeden milion korun. Srdce tuzemských majitelů může zaplesat, nabízí se možnost zajímavého výdělku jinde než v samotné Velké pardubické.

Změnu délky distance a zvýšenou dotaci vysvětloval ředitel Jaroslav Müller i ambicí přilákat cizince. „Důvodů, které nás vedly k tomuto rozhodnutí, je hned několik. Chtěli jsme dát zejména zahraničním stájím možnost poznat naše závodiště, vyzkoušet si dráhu a překážky dříve než při Velké pardubické a naučit koně připravované v zahraničí běhat a skákat u nás.“ Při pohledu na startovní listinu se tento cíl nepodařilo naplnit.

Mezi tuctem účastníků najdeme sice dva koně ze Slovenska, ale ti startují ve městě perníku pravidelně. Kaiserwalzer absolvoval od ledna 2021 14 startů, dva v Bratislavě a 12 v Pardubicích. Royal Gino běhal z posledních sedmi startů jednou v Bratislavě a šestkrát v Pardubicích.

Na jednu stranu mohou být domácí majitelé šťastni, že nikdo z dostihově vyspělé ciziny nedorazí, dotace zůstanou doma. Ale především zahraniční prestiž trpí. Navíc ze zahraničních překážkových dostihů jsme v letošním roce přivezli téměř 22 milionů korun. V Česku se ani o tolik peněz letos na skocích běhat nebude.

Na druhou stranu se ani nelze divit, že cizinci nedorazí. V Anglii a Irsku teď probíhá udržovací část sezony, navíc v Anglii jsou krosy popelkou a z Irska je to daleko. Nejvíce krosů se běhá ve Francii, ale tamní majitelé mají zajímavý program doma. Minulý pátek (16. 6.) se běhal kros v Craonu na 5000 metrů s osmičkou účastníků a celkovou dotací 30 tisíc euro. Pět koní se dostalo do cíle a dotace za šesté a sedmé místo zůstaly pořadateli. V neděli 25. června se koná kros v Lyonu na distanci 5200 metrů a celkovou dotací 52 tisíc euro. Startka ještě není na světě, ale po škrtech se dostihu může zúčastnit sedm koní. Pokud se kdokoliv dostane do cíle, má alespoň malou část dotace jistou.

Nutí něco Francouze k cestě do Pardubic? Zatím nikoliv.

Mezi přihlášenými do Lyonu je i osmiletá klisna Born To Be A Quuen trenéra Macaira. V Pardubicích se představila již v říjnu 2021 v Ceně Labe, kde spadla na posledním skoku. Od té doby startovala šestkrát a nenašla přemožitele. Nejvyšší hmotnost by měl nést Gamsoul, o kterém se mluví v souvislosti s letošní Velkou pardubickou.

Velké sportovní hvězdy v současné době nemíří na jednotlivá klání (kromě vybraných) jen z čirého nadšení a lásky k danému kraji. Pořadatelé je musí motivovat, dnes především finančně. Pokud chceme do Pardubic přilákat pár hvězd (nikoliv zástupy), musí se pořadatel vydat stejnou cestou. Jinak můžeme o zahraniční konkurenci ve Velké pardubické jen mluvit a snít.