Bratislava: Jardin Michelet složil úspěšný reparát

Desátý dostihový den slovenské sezony nabízí vrchol tamního dostihového roku 31. Slovenské derby společnosti MPL a další tři dostihy nejvyšší kategorie. Slovenský derby-den tradičně láká i početné zastoupení v Česku připravovaných koní, proto se podívejme se na dění v Bratislavě podrobněji. Čtyři jedničkové dostihy skončily dvěma triumfy domácích a stejným počtem úspěchů českých nájezdníků. Triumf v nejsledovanější zkoušce míří po šesté za sebou do České republika. 

Vévoda vládl i ve Starém háji

 Protagonisty vytrvaleckého Zlatého poháru měli být Orry, Palmera a Gasparini. Palmera pod Petrem Foretem udávala rozumné tempo od startu dostihu a v závěru se propadla na třetí příčku. Gasparini svedl dramatickou bitvu o vítězství s Vévodou, ale podlehl mu. Orry do podstatného dění na distanci 2600 metrů nezasáhl a doběhl čtvrtý. Hlavní roli hrál překvapivě Vévoda v sedle s Jiřinou Andrésovou. „Před dostihem mi kluci říkali, ať nepočítám, že budu s takovým žebrákem udávat nějaké pomalé tempo,“ umívala se Andrésová připomínce kolegů před startem. „Petr Foret začal udávat rozumné tempo, Vévoda se schoval za ním a v klidu odpočíval, nepotřebuje vždy chodit ze špice,“ dodala.

Krušné chvilky na staly pro realizační tým ze Zámrsku krátce po doběhu, neboť komise vyhlásila protest ex-offo, ale po projednání s oběma jezdci, Jiřinou Andrésovou a Jiřím Palíkem, pořadí nezměnila. „Vévoda mi vždy v cílové rovince bočí doleva, ale nijak rovnat ho nemohu, neboť by ztratil rychlost,“ vysvětlovala spornou situaci Jiřina Andrésová.

Trenér Jan Demele po druhém místě příliš zklamán nebyl. „Opět potvrdil, že patří mezi nejlepší. Trochu Vévodu k vítězství dotlačil. Další plány nemáme, uvidíme, jak to s ním bude v týdnu, absolvoval dva těžké dostihy po dvou týdnech, a tak ho necháme odpočinout, žádné další plány nemáme.“ Ani manželé Andrésovi nemají o dalším programu jasno. „Asi Cena prezidenta, ale budeme muset hledat s ohledem na distanci, do jiných, než jedničkových dostihů se asi nevejde. Navíc je to dost specifický kůň.“

Tříletá Free Folie zopakovala triumf z Turf gala

Potřetí se postavila na start Ceny Pat’s Music Zariyannka, ale ani na třetí pokus se jí zvítězit nepodařilo. Stejně jako v předchozích dvou případech finišovala na druhém místě. Musela sklonit před slovenskou Free Folie, trenéra Jaroslava Línka.

Nakonec pro reprezentantku stáje Strnisko rozhodla krátká hlava. „Už na pásce jsem věděl, že jsme vyhráli, měli jsme čumák vepředu,“ sděloval spokojený žokej Ján Havlík. Trenér Jaroslav Línek vedl svou druhou svěřenkyni v dostihu Mustelu, která finišovala třetí. „Věřil jsem, že by se mohla prosadit, ale potřebujete mít i potřebné štěstí. Pomohla nám prodloužení distance na 2000 metrů,“ doplnil Jaroslav Línek. Další program se pro klisnu nabízí. „Ano, směřuje do Slovenského Oaks,“ potvrdil Línek. Tříletá klisna se v tradiční jedničce při derby-dni prosadila opět po sedmi letech.

Trenér Zdeno Koplík mohl v Ceně Pat’s Music zaútočit na double, neboť v letos dvojkově Ceně Myse na 1000 metrů se prosadil po roce startující Drish Venture, vítěz dostihu z roku 2021. S letounskou distancí si poradil stylem start-cíl. „Pracoval s jedničkovými koňmi, a tak jsme věřili, že půjde dobře. Příští start by měl absolvovat ve Francii, už jsme tam chtěli směřovat nyní, ale přednosta dostal slovenský derby-den,“ sdělil po Ceně Myse Zdeno Koplík.

Quessigny potvrdil výbornou Línkovu formu

Slovenské dostihy v letošní sezoně ovládá trenér a žokej v jedné osobě Jaroslav Línek. Bratislavská míle tuto skutečnost jen potvrdila. Nejlepší koncovku v cílové rovině ukázal čtyřletý hnědák valach Quessigny, který zopakoval triumf z Jarní míle na začátku května. Tenkrát vyhrál o půl délky a při derby-dni to bylo stejné. Jaroslav Línek si připsal již 11. jezdecké a 19. trenérské vítězství letošního roku, a to bylo odběhnuto 73 cvalových dostihů na Slovensku.

Na druhém místě finišoval tříletý hnědák Devil in Pink, který potěšil trenéra Luboše Urbánka. „Samozřejmě lepší by bylo raz dva, ale byl tam lepší kůň. Devil in Pink konečně prokázal dostihový projev, celé jaro jsme se s ním trápili, snad to zopakuje i v dalším startu. Musíme mu najít nějaký rychlejší dostih, do Velké ceny Prahy ho dohlašovat nebudeme, asi se představí v Německu.“

Ani v 11 letech se neztratil Ideal Approcach. „Pokud bude běhat v Bratislavě v jedničkových dostizích na 1800 nebo 2000 metrů do třetího místa, abychom mu nekazili jméno, tak ho necháme běhat. Musím říct, že si nedokážu představit, že bychom ho doma dávali pouze do ohrady,“ vysvětlil Luboš Urbánek.

Skvělý závěr Jardin Micheleta

Tři týdny starý neúspěch v Českém derby je pro stáj Cardboard zapomenut. Hnědák Jardin Michelet drtivou koncovkou vyhrál 31. ročník Slovenského derby a prodloužil českou nadvládu nad slovenskou modrou stuhou na šest let. Na začátku cílové roviny poslal Václav Janáček do čela dostihu favorita You Just Rock, ale v posledních desítkách metrů měl více sil Jardin Michelet. Z pátého životního startu vybojoval čtvrté vítězství.

„Určitě je to satisfakce za Velkou Chuchli, už i v Českém derby jsme si fandili a věřili v dobrý výsledek. Tam se bohužel nepovedl dostih, což se stává. Vždycky zamrzí, když se nepovede právě derby. Pevně jsme doufali, že se reparát ve Slovenském derby povede a vyšlo to. Je vidět, že je to fakt dobrý kůň a dnes to ukázal,“ pěl chválu na zástupce stáje Cardboard trenér Zdeněk Seménka. Zapsal si třetí klasické vítězství v průběhu roku. Po Vignettě v Oaks v Karlových Varech a Jardin Micheletovi v letošní Velké jarní ceně.

Žokej Adam Florian, stálý parťák Jardin Micheleta, spokojený nebyl. „Zůstal v mašině, průběh nebyl dobrý, ale v závěrečném kilometru ukázal neuvěřitelné věci, nějak se tam promotal a vyhráli jsme,“ těšilo Floriana. Zdeněk Seménka Adama Floriana pochválil. „Adam Florian splnil pokyny, co jsme si řekli, teď to bylo dobře. Vítězství je také jeho zásluha.“

You Just Rock byl opět druhý, tentokrát ztrácel na vítěze třičtvrtě délky. „Opět jsme byli druzí, letos už máme tolik druhých míst. Zase nám trochu chybělo, vyhrál lepší. Musím se ještě podívat, co sedalo udělat jinak, ale myslím, že jsme měli dobrý průběh a soupeř ukázal dobrou koncovku,“ listoval trenér Václav Luka. Souboj o modrou stihu je mu stále zakletý.

Třetí dokončila klisna Abella, kterou vedl Szczpen Mazur pro trenéra Mariána Štangela. Pro toho bylo derby velmi trpký dostih, neboť Duplikat skončil dostih s fatálním zraněním. Čtvrtý honorář si připsal Magic Merlin před Macallanem a Charpentierem. Poslední dotaci získal Maranello Rosso.

Jaké jsou další plány slovenského derby-vítěze? „Určitě půjde St. Leger. Chtěli jsme získat Trojkorunu v Česku, možná bude mít Trojkorunu československou. Asi to bude letos poslední dostih, protože měl letos těžké starty. Do budoucna je to kůň, který se ukáže v zahraničí,“ sdělil Zdeněk Seménka na adresu jemného, ale super hřebce, který se v práci velmi dobře jezdí.