BHA: Účet pro Crowleyho - 20 dní a 10 000 Ł

Vytrvalecký vrchol britské sezóny King George VI and Queen Elizabeth Stakes, které v sobotu nabídly nádherný a strhující souboj o vítězství mezi shadwellským Hukumem a Westoverem reprezentujícím Juddmonte měly v úterý dohru v podobě rozhodnutí komise pro kontrolu použítí bičíků – oba jezdci totiž překročili maximální povolený počet úderů bičíkem, zejména Jim Crowley v sedle vítězného Hukuma překročil povolený limit šesti úderů hned o tři rány, zatímco poražený Rob Hornby „jen“ o jednu. Nový systém sankcí platný ve Velké Británii v rovinových dostizích od letošního března je nekompromisní – Jim Crowley vyfasoval sankci odnětí licence na 20 dní a pokutu 10 000 liber, Rob Hornby může BHA děkovat za pondělní zmírnění sankcí, neboť namísto osmidenního odnětí licence dostal díky tomu, že během posledních 200 absolvovaných dostihů v Británii neměl sankci související s použítím bičíku, odnětí licence jen čtyři dni.

Od zpřísnění pravidel pro požívání bičíku na začátku letošního roku smějí jezdci v rovinových dostizích ve Velké Británii použít bičík šestkrát během dostihu, ale hrozí jim čtyřdenní suspendace, pokud tento limit překročí jednou, a sedmidenní zákaz, pokud ho jezdec překročí dvakrát. Tento trest se zvyšuje na deset dní za tři švihnutí a na 14 dní za čtyři švihnutí a tresty se zdvojnásobují v případě dostihů kategorie Group 1 nebo 2, jako je například právě King George. Čtyři údery nad limit znamenají také diskvalifikaci koně, takového přestupku se Crowley naštěstí nedopustil.

Názory na Crowleyho potrestání se samozřejmě různí – s ostrou kritikou nových pravidel v Racing Postu vystoupil především Angus Gold, dlouholetý manažer dostihové stáje Shadwell, který dříve pracoval i pro královnu v jejím Sandringham Stud, přičemž argumentuje především především tradičními hodnotami a zápalem jezdců v rámci dramatického souboje. "Myslím, že každý v dostihové komunitě cítí, že to byl vynikající dostih," řekl Gold. "Byli tu dva špičkoví koně se dvěma vynikajícími jezdci, kteří ze sebe vydali všechno, a o tom dostihy jsou. Napočítal jsem, že Jim zasáhl koně osmkrát - někdo mi řekl, že to bylo devětkrát - ale jestli si někdo myslí, že některý z těch jezdců svého koně zbil, tak sledoval jiný dostih než já. Oba žokejové byli fantastičtí.“ A k tomu dodal:  "Nechce se mi věřit, že lidé, kteří řídí náš sport, mohou mít pocit, že na tom dostihu bylo něco špatného. Bylo to přesně to, co potřebujeme, abychom přilákali lidi do našeho odvětví. Je pro mě snadné to říct, protože se na vítězi podílím, ale v Ascotu to opravdu vřelo a myslím, že všichni věděli, že viděli fantastický dostih. Lidé, kteří seděli za stolem a vymysleli, kolikrát může být kůň zasažen, by se měli stydět. Respektuji své kolegy a přátele, kteří s mým názorem nesouhlasí, a zdůrazňuji, že je to jen můj názor, ale myslím, že je načase, aby se někdo dostihů zastal. Měli bychom na sebe být hrdí, jsme fantastický sport.“

I v tuzemsku, především z překážkových startů v sedle Registany, dobře známý Jim Crowley, ještě před oznámením trestu řekl, že nevěří, že trest, který dostane, odpovídá přestupku, který spáchal, a zdůraznil, že mezi jeho kolegy přetrvává nespokojenost s novými pravidly. "Ani já, ani Rob jsme neměli tušení, že jsme překročili počet povolených úderů, což je znepokojující. Když jsme se vrátili do místnosti stewardů a dostali poklepání na rameno, hned na nás padl ten pocit strachu. Jsme si vědomi pravidel o používání bičíku a jejich přísnosti a máme to v hlavě, ale zároveň v takovém finiši musíme mít pod kontrolou pohyb koně, rytmus a vyhýbat se kontaktům se soupeřem. V takové situaci je velmi těžké počítat údery…"

Mluvčí BHA argumentoval lakonicky, ale výstižně - použití bičíku Crowleyem v závěrečných fázích dostihu bylo "jen velmi málo ospravedlnitelné" a vysoké tresty jsou nutné k "ochraně vnímání sportu a zachování spravedlnosti v těsném finiši". Z tohoto úhlu pohledu má pravdu – oba koně v cíli dělila jen hlava a Hukum dostal o dvě rány víc než Westover, vyhrál by i bez nich…?

Podle BHA od března, kdy byla zavedena nová pravidla pro používání bičíku, se uskutečnilo více než 23 500 jízd na rovině a Crowleyho jízda na Hukumovi byla teprve druhým případem, kdy jezdec použil bič třikrát nad povolenou úroveň.

Mluvčí BHA konkrétně uvedl: "Použití bičíku v dostihu King George VI a Queen Elizabeth Stakes neodráželo způsob jízdy, který jsme obecně pozorovali v hlavních dostizích od zavedení nových pravidel. Například mítinky v Cheltenhamu, Aintree, Epsomu a Royal Ascotu se letos konaly bez jediného jezdce, který by při vítězné jízdě použil bičík nad povolenou úroveň. Specifické prahové hodnoty pro použití bičíku jsou nyní standardní politikou většiny významných dostihových zemí, včetně všech našich nejbližších sousedů. V sobotu byl bičík na vítěze použit třikrát nad povolenou úroveň, což má jen velmi malé opodstatnění. Právě proto, aby se zabránilo takovému použití bičíku, jsou zavedeny přísné tresty, zejména ve velkých dostizích. Jejich účelem je nejen chránit vnímání tohoto sportu, ale také zachovat spravedlnost v těsných finiších a povzbudit jezdce, aby se drželi pravidel, což je v zájmu sázející veřejnosti i ostatních jezdců."

Navíc v v pondělí BHA odhalila řadu změn pravidel pro používání bičíku v Británii. Tyti změny zahrnují možnost snížit suspendování jezdců za použití bičíku nad povolenou úroveň až o 50 %, pokud od posledního postihu jeli v Británii 200krát na rovině nebo 150krát na skocích. Bylo také zrušeno zdvojnásobení trestů pro dostihy kategorie Class 2 s cenou nižší než 150 000 liber, pokud nejsou omezeny pouze na učně, kondiční jezdce nebo amatéry.

Zatímco Jim Crowley, který díky trestu přijde o účast na Ebor mítinku v Yorku koncem srpna, zvažuje možnost podání odvolání – pro Racing TV uvedl: "Neměl jsem možnost to s nikým probrat, dozvěděl jsem se to až teď a nechám si to projít hlavou.", BHA díky oznámenému uvolnění pravidel hned čelila tlaku Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, jejiž představitelka Emma Slawinski řekla: "Je to velmi nepříjemné, RSPCA se obává, že toto oznámení oslabuje a uvolňuje již tak nedostatečná pravidla BHA týkající se používání bičíku. Již dříve jsme byli velmi zklamáni tím, že BHA zachovala používání bičíku k pobízení koní za účelem tzv. povzbuzení, a nyní se toto oznámení jeví jako další oslabení, kdy welfare koní opět končí na posledním místě."

Toto vyjádření je zcela v kontextu s předpokladem Anguse Golda:"Nikdy nezměníme lidi, kteří nemají rádi dostihy, a to, kolikrát kůň dostane bičíkem, pro ně nic nezmění, protože chtějí dostihy zakázat na plné čáře.