York: Fenomenální Frankie zastavil Paddingtona

Na koci srpna je pozornost celého dostihového světa upřena do Yorku, kde ve středu odstartoval čtyřdenní Ebor Festival v jehož průběhu se můžeme těšit hned na tři dostihy kategorie Group 1. První z nich a hned ten nejvýznamnější je vrcholem úvodního dne tohoto Festivalu, který je podle něj i pojmenován – Juddmonte International Day. Letošní ročník milionem liber dotovaných Juddmonte International Stakes (Gr.1, 3+, 2 063 metrů, 1 000 000 Ł) přílákal pouze čtyři startující, ale nabídl perfektní jezdecký výkon loučící se legendy (Frankie Dettori v sedle Mostahdafa), konec jedné spektakulární série (Paddington a jeho šest letošních vítězství) a jen tak mimochodem překonání jednoho rekordu Lestera Piggota, Frankie tento dostih opanoval pošesté, čímž o jeden triumf populárního „Dlouhána“ překonal. 

Frankie Dettori, jenž v sedle shadwellského Mostahdafa připravovaného Johnem a Thadym Gosdenovými zaskakoval za kvůli nadměrnému použití bičíku distancovaného Jima Crowleyho od startu diktoval svižné tempo (výsledný čas 2:06,40 je bez jedné desetiny o tři vteřiny pomalejší než loňský čas vítězného Baaeeda) s jasným cílem prověřit prověřit vytrvalost sázkového favorita sériového vítěze Paddingtona, který usiloval o sedmé letošní vítězství, z toho páté na nejvyšší scéně Gr.1. Tento záměr mu vyšel na jedničku, protože svěřenec Aidana O’Briena, jehož jezdec Ryan Moore se sice snažil tuto aktivitu co možná nejpřirozeněji eliminovat, ve finiši nedokázal zrychlit natolik, aby o dva roky staršího soupeře porazil, naopak se před něj dostala ještě mocně finišující vítězova tréninková kolegyně Nashwa (H. Doyle). V uplynulých sezónách spíše matný (např. loni poslední v Oblouku) Mostahdaf letos předvádí výborné výkony a  po ascotských Prince of Wales’s Stakes si připsal druhý triumf na nejvyšší scéně, když o délku porazil loňskou vítězku francouzských Oaks (Prix de Diane) Nashwu, která na poslední chvíli o krk předčila Paddingtona, poslední z kvarteta účastníků, letošní vítěz zdejšího derby trialu Dante Stakes Foxes v cíli ztrácel šest délek. 

 

„Možná jsem tu gumičku tahal příliš dlouho“ hodnotil Paddingtonův výkon po dostihu jeho trenér Aidan O’Brien, s tím, že dostih byl jna eho hvězdného tříletka možná příliš dlouhý. Na druhou stranu možná byl Paddington po dvou dostizích na měkké dráze (Sandown a Goodwood), kdy musel o vítězství bojovat, jen příliš unavený a řešením bylo počkat na Champion Stakes v Leopardstownu. Nicméně z tohoto dostihu bude škrtnut a nad jeho dalším směřováním se vznáší otazník – i když – na otázku ohledně možného Paddingtonova startu v Prix de l’Arc de Triomphe O’Brien odpověděl: „Všechno je možné. Uvidíme jak na tom bude.“

Záznamy všech dostihů prvního dne Ebor Festivalu můžete zhlédnout v tomoto videu: