York: Mezi klisnami se prosadila Warm Heart

Vrcholem druhého dne Ebor Festivalu v Yorku, tzv. Ladies‘ Day, byly komparační Pertemps Network Yorkshire Oaks (Gr. 1, 3+ kl., 2 385 metrů, 500 000 Ł) pro tříleté a starší klisny. V poli deseti klisen se diktování tempa ujal Ryan Moore v sedle sázkové favoritky, druhé z epsomských Oaks a vítězky irské analogie Savethelastdance. Start cíl triumf podobně jako ve středu v International Stakes se však nekonal, zhruba tři sta metrů před cílem se k favoritce připojila stájová kolegyně Warm Heart (J. Doyle), vítězka Ribblesdale Stakes v rámci Royal Ascotu a když přišel útok Frankie Dettoriho v sedle Johnem a Thadym Gosdenovými připravované Free Wind bylo jasné, že Savethelastdance  triumf nezíská. Warm Heart a Free Wind svedy nádherný souboj o vítězství, ve kterém byla šťastnější Aidanem O’Brienem připravovaná Warm Heart a Free Wind o hlavu porazila, zatímco Savethelastdance na třetím místě ztrácela dvě a čtvrt délky.

James Doyle, stájová dvojka Godolphinu, po vítězství v barvách „úhlavního nepřítele“ svého zaměstnavatele, konstatoval, že mu dostih připomněl legendární souboje Galilea a Fantastic Lighta, které s napětím sledoval jako kluk a teď se mu poštěstilo být u toho a dokonce porazit tehdejšího Fantastic Lightova žokeje Frankie Dettoriho, který v rámci svého loučení sahal po dalším Gr.1 triumfu. Vzápětí složil poklonu i trenéru Aidanu O’Brienovi, když vyzdvihl houževnatost vítězné klisny s tím, že O’Brien se na rozvoj této vlastnosti při tréninku speciálně zaměřuje a když dojde na  těsný souboj, každý jezdec je rád, když je v sedle jeho svěřence. Trenér Aidan O’Brien, pro kterého byl triumf Warm Heat již sedmým v historii tohoto dostihu, řekl: "Vždycky jsme Jamese využívali, když byl k dispozici, ale není k dispozici tak často," řekl trenér. "Je to velmi stylový jezdec. Je velmi odhodlaný a silný. Má všechny kvality a vždycky je měl. Nemyslím si, že by s ní dnes morhl nastoupit o moc později, a myslím, že předvedl skvělou jízdu."

O’Brien politoval, že ve čtvrtek nebyla měkká dráha, na které výkonnost Savethelastdance ještě více roste a posléze odtajnil i další plány obou klisen. Zatímco Warm Heart se bude připravovat na cestu do Ameriky a start v BC Filly & Mare Turf, v případě Savethelast dance, čeká její realizační tým volba mezi klasickým St Leger anebo pařížskou Prix de l’Arc de Triomphe. Warm Heat je dcerou legendárního Galilea a tímto triumfem se stala jeho 99 potomkem, který dokázal zvítězit v dostihu Group 1 a navíc Galileo je otcem všech tří nejúspěšnějších klisen. 

Záznamy všech dostihů druhého dne najdete zde