Most: Ponntos předvedl svou extratřídu

V sobotu se po letní přestávce do zdejšího dostihového dění opět zapojil mostecký Hipodrom a to dostihovým dnem, jehož vrcholem byl nejvýznamnější tuzemský sprinterský dostih Svatováclavská cena Charvát Group s. r. o., jež zapsala již 102. kapitolu svojí existence. Letošní ročník svojí účastí ozdobil i aktuálně nejlepší tuzemský sprinter Ponntos, který reálně předvedl co to znamená, když se naše špička střetně s koněm aktuální grupové výkonnosti. Reprezentant stáje MUDr. Evy Nieslanikové si pod rukama žokeje Petra Foreta se soupeři jen pohrál a bez většího usilí zvítězil o tři a půl délky před v Mostě dosud neporaženým Caucasianem. Druhým jedničkovým dostihem sobotního odpoledne byla dvoukilometrová Velká letní cena IJS Service s. r. o., která se stala kořistí reprezentantky stáje většinového vlastníka mosteckého Hipodromu Dr. Charváta Whirl Wind Girl, kterou loňská šampionka Jiřina Andrésová protáhla po bariéře a v závěru uhájila půldélkový triumf před dotírající Archid (ž. Foret).

 

Nejvýznamnější tuzemský spriterský dostih na distanci šesti furlongů Svatováclavská cena (listed, 3+, 1 200 metrů, 550 000 Kč), která patří k nejstarším dostihů pořádaným na našem území, přilákala konkurenci osmi koní, mezi nimiž byl jasným favoritem ve francouzských a britských grupových dostizích umisťovaný svěřenec Miroslava Nieslanika Ponntos (ž. Foret), který měl situaci ulehčenou tím, že drážďanský listed vítěz Jir Sun i dosud neporažený Gallanticus zamířili do nejvýznamnějšího německého sprintu Goldene Peitsche, který se v neděli uskuteční v Baden Badenu. Pětiletý Ponntos připravující se podzimní grupové straty ve Francii předvedl očekávanou one horse show, od startu diktoval tempo a žádnému ze soupeřů nedal ani teoretickou šanci ho porazit. Nejlepší ze zbytku pole byl podle očekávání mostecký specialista Caucasian (ž. Florian), který finišoval tři a půl délky za Ponntosem, třetí místo s odstupem jedné a tří čtvrtin délky silným finišem získal Caucasianův stájový kolega Hidden Colony (ž. Liška) tři čtvrtiny délky před Shershabem (ž. Zatloukal), další tři čtvrtiny délky ztrácel pátý Legionar Srb (ž. Lukášek).

Dramatickou koncovku naopak nabídl 26. Ročník Velké letní ceny IJS Service s. r. o. (I. kat., 3+, 2 000 metrů, 150 000 Kč), ve které tempo diktoval svěřenec Ingrid Koplíkové Hank Moody (ž. Liška), avšak v závěru nestačil na útok koní z druhého sledu, nejvíce sil ve finiši měla svěřenka Pavla Tůmy Whirl Wind Girl, kterou Jiřina Andrésová šikovně protáhla po bariéře a v závěru o půl délky odolala tlaku Archid (ž. Foret), stejný odstup měl i třetí Sagar (Buriánková), který o krátkou hlavu zdolal slovenského derby vítěze z roku 2021 Rabbit Red Jazze (ž. Chaloupka) a tabuli s dvoudélkovým odstupem uzavřel Zaukhan (ž. Lukášek).