Baden Baden: Čeští koně se neprosadili

Na závodišti v Iffezheimu poblíž lázeňského města Baden Baden ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko o víkendu odstartoval mítink GROSSE WOCHE 2023, jenž sestává celkem z pěti dostihových dnů a který příští neděli vyvrcholí 153. ročníkem Gr. 1  Grosser Preis von Baden. Během mítinku, konkrétně v pátek 1. září se v přilehlém areálu dražební společnosti BBAG uskuteční nejvýznamnější německá dražba ročků. Úvodní dva dny mítinku měli své vrcholy v podobě dostihů kategorie Group 3.

V sobotu to byl 68. ročník Preis der Sparkassen-Finanzgruppe (Gr. 3, 3+, 2 000 metrů, 55 000 €), ve kterém se prosadil šestiletý svěřenec trenéra Pavla Vovčenka Mansour (S. Voght), když po boji o krk porazil o rok mladšího svěřence Jean- Pierra Carvalha Mythica (H. Boutin), zatímco favorizovaný Best of Lips (R. Piechulek) finišoval na pátem místě tři a půl délky od vítěze. Z českého pohledu byl nejzajímavějším dostihem vytrvalecký Baden-Badener Steher Cup (listed, 3+, 2 800 metrů, 25 000 €), ve kterém se představil loňský český kůň roku Gasparini, svěřenec trenéra Jana Demeleho v sedle s žokejem Jiřím Palíkem se však výrazněji neprosadil, když finišoval na sedmém místě více než sedm délek od vítězného favorita Lordana (R. Piechulek) trenéra Marcela Weisse. 

Vrcholem nedělního programu byl 153. ročník nejvýznamnějšího německého sprinterského dostihu Goldene Peitsche (Gr. 3, 3+, 1 200 metrů, 55 000 €) sponzorovaného Casinem Baden Baden. V dostihu poměrně překvapivě zvítězil svěřenec Saschy Smrczka Zerostress vedený Hugo Besnierem, když o hlavu porazil druhého favorita Exxtra (R. Thomas). V poli dvanácti startujících se představili i dva čeští zástupci, avšak výsledkové se neposadili – vítěz drážďanského listed Jir Sun (M. Laube) finišoval na osmém místě, zhruba osm a půl délky od vítěze, přičemž druhého tuzemského účastníka, ve třech startech dosud neporaženého Gallaticuse (D. Liška) porazil o krátkou hlavu.