Baden Baden: Hlavní sobotní dostih vyhrál Murzabajev pro Aga Khana

Sobotní čtvrtý den mítinku Grosse Woche 2023 na závodišti v Iffezheimu v těsném sousedství  lázeňského městečka Baden Baden německé dostihové periodiku Sport Welt označilo jako „Stuten Samstag“ čili klisní sobotu, a nebylo tomu náhodou – celý den se točil kolem příslušnic něžného pohlaví a to jak těch čtyřnohých, pro které byla připravena vytrvalecká Gr.2, listed pro delší sprinterky či trial za zdejší zimní královnu, stejně jako dvounohých pro které byl vyhrazen jeden dostih Amazonek. Největší pozornost byla pochopitelně soustředěna na vytrvaleckou Gr. 2 T. V. Zastrow Stutenpreis, ve které roli favoritky potvrdila čtyřletá reprezentantka stáje Jeho výsosti Aga Khana Darkaniya, kterou francouzský trenér Francis Graffard nasedlal mnohonásobnému českému i německému šampionovi Baujržanu Murzabajevovi.

V letošním ročníku T. V. Zarstrow Stutenpreis (Gr. 2, 3+ kl., 2 400 metrů, 70 000 €) se představilo devět klisen. Po startu byly nejrychleji na nohou Ultima (D. Sabatbekov) a Drawn to Dream (S. Vogt), ale jejich jezdcům se do čela příliš nechtělo a diktování tempa tak na sebe nakonec vzal Mickael Forest v sedle letos zatím neporažené svěřenky Carmen Bocskaiové Kolossal. Zmiňované klisny tvořily druhý sled a za nimi držel Baujržan Murzabajev favorizovanou Darkaniyu. V oblouku do cílové roviny si pak začal lepšit pozici, tak aby na jejím začátku mohl zaútočit. Po bariéře jdoucí Kolossal však dlouho vzdorovala a kapitulovala až v samém závěru. Darkaniya tedy nakonec zvítězila jistě o jeden a čtvrt délky před Kolossal, která druhé místo ubránila o půl délky před nejlepší ze šestice tříletých North Reliance (T. Hammer – Hansen), která o krk předčila Drawn to Dream a tabuli s půl délkovým odstupem uzavřela třetí z letošního Neměckého derby Weracruz (R. Piechulek).

Rámcovému programu vévodil Wackenhut Mercedes Benz Fillies Cup (listed, 3+ kl., 1 400 metrů, 25 000 €), přičemž sedm z pátnácti startujících bylo domácích, tedy němckých, stejný počet přijel z Francie a jedna z Velké Británie. A právě tato britská nájezdnice – svěřenka Raplha Becketta Diamond Vega (L. Pearson), ve své domovině zatím bodující jen na úrovni dostihů class 4, se stala vítězkou tohoto dostihu, když o jeden a tři čtvrtiny délky porazila sázkovou favoritku, francouzskou listed vítězku a na úrovni tamních Gr. 3 umístěnou Samahram (A. de Vries), která o půl délky porazila další Francouzku Kimi Orendu (E. Corallo) a tak nejlepší z domácích byla o další dvě délky čtvrtá Dishina (R. Piechulek), jež tak obhájila svoje umístění z loňského ročníku. 

Zajímavým dostihem byl i trial na německou Zimní královnu – Gestüt Etzean Winterkönigin Trial (kat. D, 2 l. kl., 1 600 metrů, 10 000 €), ve kterém se představilo sedm dvouletých klisen, z nichž šest ještě nemělo žádné dostihové zkušenosti. Jistě zvítězila debutující Lady Mary (M. Seidl) trenéra Andrease Suboricse  o jeden a půl délky před Irisante (R. Piechulek), třetí s odstupem tří čtvrtin délky finišovala Saman (L. Delozier).