Leopardstown: Auguste Rodin je (znovu) zpět

V dublinském Leopardstownu v sobotu odstartoval letošní Irish Champion Weekend. Jeho vrcholem jsou již od inauguračního ročníku toho festivalu dvoukilometrové Irish Champion Stakes, které tentokráte slibovaly být především  derby revanšem, neboť v ústředních rolích měli být první dva z letošního Derby v Epsomu – vítězný Auguste Rodin, který však v posledním staru zklamal v asciotských King George a po odvetě toužící King of Steel, povzdbuzený triumfem v Hardwicke Stakes a třetím místem v již zmiňovaných King George. Na odvetu však tak nějak nedošlo – znovuzrozený Auguste Rodin se vrátil k výkonům z obou derby, které vyhrál, zatímco King of Steel se v poctivém dostihu, o který se postaral především obhájce loňského vítězství Luxembourg, nedokázal včas přiblížit více než na jednu délku, což ve finále znamenalo až čtvrté místo.

V letošním ročníku Irish Champion Stakes  (Gr. 1, 3+, 2 012 metrů, 1 250 000 €) se představilo devět koní a to nejpodstatnější se událo hned po startu – obhájce loňského triumfu Luxembourg (S. Heffernan) se dostal do čela a nadiktoval takové tempo, přes které se zamýšlený coolmorský vodič Point Lonsdale (D. B. McMonagle) nedokázal dostat a zůstal druhé pozici, za nimi situaci monitoroval Ryan Moore v sedle Auguste Rodina, který nakonec do dostihu odstartoval jako favorit. Toto pořadí na čele vydrželo až do cílové roviny, kam Point Lonsdale najel více zeširoka, čehož využil Ryan Moore a poslal svého koně do vzniklé mezery. Auguste Rodin pozvolna akceleroval, zatímco Luxembourg dokázal vzdorovat takřka až na cílovou pásku. Nakonec však úřadující Derby vítěz získal převahu a zvítězil o půl délky, z konce pole jako obvykle útočící Nashwa (H. Doyle) nestihla více než krátkou hlavu vzdálené třetí místo, adekvátně zrychlit nedokázal ani King of Steel (K. Stott), který nakonec na čtvrtém místě ztrácel další půl délky, páté místo s odstupem dvou a čtvrt délky obsadila červencová Gr. 2 vítězka z Yorku Alflaila (J. Crowley).

Vítěz anglického i irského derby Auguste Rodin se tedy opět dokázal po neočekávaném výpadku vrátit zpět do vítězných kolejí – stejně jako po výpadku v 2 000 Guineas i po King George se dokázal vrátit i proti starším koním. V Newmarketu byl jeh výpadek vysvětlován měkkou půdou a pozdním načasováním  transportu, v Ascotu byla půda oficiálně označena jako dobrá až měkká, nicméně každopádně byla mnohem rychlejší než v Newmarketu. O’Brien za klíčové pro úspěšný návrat označil to, že Moore v Ascotu Rodina nijak netlačil a poté co viděl, že není ve své kůži, ho nechal jen dokončit ve vlastním tempu, takže kůň si z dostihu neodnesl žádnou fyzickou ani psychickou újmu. V Leopardstownu na dobré dráze O’Brien již před dostihem hýřil sebevědomím a výsledek dostihu to jen potvrdil, když mohl oslavit svůj dvanáctý triumf v tomto dostihu, z toho pátý v nepřerušené řadě. Od této teorie se odvíjí i další plány pro Auguste Rodina – vzhledem k obvykle měkkým dráhám v říjnovém Longchamp, resp. Ascotu nejspíš nezamíří ani do Oblouku ani do Champion Stakes, nýbrž za oceán do Santa Anity na Breeders‘ Cup Turf.