Longchamp: V trialech na „Oblouk“ úspěšní Irové i Němci

Nedělní dostihové odpoledne Qatar Arc Trials na závodišti v Longchamp mělo na programu především tři přípravné dostihy na blížící se Prix de l’Arc de Triomphe. Všechny tři se odehrály na distanci 2 400 metrů a odlišovala je skupina koní, pro kterou byly vypsány. Nejvýznamnějším z nich byla Gr. 1 pro klisny Qatar Prix Vermeille, která se stala kořistí svěřenky irského trenérského mága Aidana O’Briena Warm Heat (J. Doyle), ve dvou i hřebcům a valachům otevřených  Gr. 2 dostizích byli odděleni třiletí od starších – mezi staršími v Qatar Prix Foy se prosadila svěřenka domácí trenérské legendy Anfré Fabreho Place du Carrousel (M. Barzalona), zatímco tříletým v Qatar Prix Niel kraloval německý derby vítěz Fantastic Moon (R. Piechulek).

Nejvyšší status  z trojice „l’Arc“ trialů měla Qatar Prix Vermeille (Gr. 1 , 3+ kl, 2 400 metrů, 600 000 €), ve které se utkalo osm klisen. Favoritkou byla vítězka francouzské JCK i Oaks Blue Rose Cen (A. Lemaitre), avšak v dostihu nehrála podstatnější roli. Dostih odvodila svěřenka André Fabreho Pensee du Jour (M. Guyon), ale v cílové rovině přišel útok vítězky Ribblesdale Stakes a Yorkshire Oaks Warm Heat (J. Doyle), který jako jediná dokázala zachytit prograsivní Melo Melo (M. Barzalona), avšak ani ona irskou nájezdnici porazit nedokázala. Svěřenka Aidana O’Briena Warm Heat zvítězila o krátký krk, třetí místo jeden a tři čtvrtiny délky zpět získala britská Sea Silk Road (T. Marquand).

Na start Qatar Prix Foy (Gr. 2, 4+, 2 400 metrů, 130 000 €) se postavila jen pětice koní, mezi nimiž byl favoritem loňský vítěz francouzského St Leger a letošní vítěz Prix Ganay Iresine (M. Velon), avšak ve finiši dostihu, který odvodil Christophe Soumillon v sedle Pleasant Jane, se musel sklonit před André Fabrem připravovanou vítězkou loňské Prix de l’Opera Place du Carrousel (M. Barzalona), třetí s půl délkovým odstupem finišoval loňský německý derby vítěz Sammarco (A. de Vries).

V Qatar Prix Niel (Gr. 2, 3 l., 2 400 metrů, 130 000 €) se po škrtu Winter Pudding představilo jen sedm koní, mezi nimiž byl favoritem  čtvrtý z francouzského derby a vítěz toho „opravdového“ aneb Grand Prix de Paris Feed the Flame (C. Soumillon). Dostih s poměrně velkým náskokem odvodil King of Records (S. Planque), avšak v cílové rovině nechal vyniknout jiné, především letošního německého derby vítěze Fantastic Moona (R. Piechulek), jenž favoritovi nedal šanci a s přehledem (na poměrně pevné půdě – 3,4 dobrá, v Baden Badenu byl kvůli nevyhovujícímu příliš měkkému podkladu minulý týden škrtnut z tamní Grosser Preis) zvítězil o dvě a půl délky, půl délky za poraženým favoritem třetí finišoval Fabreho Bravais v sedle Baujržanem Murzabajevem.