K. Jalový: Mr. Spex je před Velkou dobře nachystaný

Stáj Lokotrans v minulém úspěšném roce korunovala sezónu triumfem ve Velké pardubické. Mr. Spex jako obhájce triumfu bude na startu i letos, a do dostihu jej povede ostřílený Ir Patrick Mullins. I o tom, jaké jsou vyhlídky nejznámějšího reprezentanta jeho stáje, jsme hovořili s majitelem Karlem Jalovým, před pardubickým tématem však šlo těžko opomenout čerstvé dvojité francouzské vítězství Folburga de Palma.    

Valach, který na francouzských drahách nahromadil od července dvě vítězství, dvě druhá a jedno třetí místo je možná pro české turfmany tak trochu neviditelný, ale kvalita jeho výsledků z poslední doby je nesporná. „Je to koník se zvláštním osudem, pořídili jsme ho za celkem dost peněz a hodně jsme si od něj slibovali, dlouho to ale nebylo ono,“ vzpomíná Karel Jalový na osudy koně, který se v minulosti neprosadil podle očekávání v Meranu a vytoužené výsledky nepřinesl ani přesun do francouzské přípravy.  Po té se proto kůň zase přesunul zpět, a letos se začal za trpělivost a důvěru odvděčovat.

„Před letošní sezonou ho ale dal Luboš Urbánek dohromady a Ludovic Solignac a hlavně James Reveley si s ním dobře porozuměli. Dostal se nyní na 59,5 kilogramů ve francouzském handicapu a to znamená, že pro další dostihy ve Francii už to v handicapu nebude jednoduché…“ konstatuje majitel stáje Lokotrans s tím, že si Folburg de Palma nyní odpočine a další starty by měl absolvovat až v příštím roce.

Zatímco Folburg de Palma je v Česku „utajeným“ koněm, Mr. Spex se ničím podobným pochlubit nemůže. Ambice obhájce vítězství ve Velké jsou samozřejmě velkým tématem, a i když příprava neproběhla úplně podle představ, je majitel přesvědčen, že na vrchol sezóny je vše nachystáno. „Mr. Spex na tom je velmi dobře.  Na Velkou je připravený, ví, co ho čeká,  a já věřím, že je připraven opět bojovat o nejvyšší místa. Jen aby nakonec nebyl až moc natěšený. Největším mým přáním je, aby se ve zdraví dostal přes devětadvacátou překážku.  Za ní už to v rovině může být boj, a bude to hodně těžké, na startu jsou koně, kteří jsou v závěru hodně silní.“

Mezi těmi nelze nezmínit sázkového favorita Sacamira… „To je určitě velký soupeř. Ozývají se spekulace o tom, jestli na něm nakonec skutečně pojede Honza Faltejsek, bez něj by možná tak silný nebyl. Ale za sebe musím říct, že by mě ze sportovního hlediska mrzelo, kdyby na něm neseděl, vždyť je to navíc  jezdec, který nám vyhrál s Al Bustanem  Gran Premio,“ míní Karel Jalový na konto velkého potenciální soupeře pro 133. Velkou  pardubickou se Slavia Pojišťovnou.

Zajímavým bodem je určitě i jezdecké obsazení  pro Velkou pardubickou. Poté, co loni na Mr. Spexe  přišel jako řešení na poslední chvíli Lukáš Matuský, letos dorazí z Irska ostřílený Patrick Mullins.  Proč? „Naše koně v průběhu sezóny jezdil Ludovic Solignac, jenže ten má dohodu se stájí Zámecký Vrch. Zajímali jsme se také o možnost, že by se zase vrátil Lukáš, jenže u něj to vypadalo na start v sedle Stuka, má závazek u Radka Holčáka. A tak trenér Luboš Urbánek vymyslel Patricka, manažer naší stáje  Michal Lisek ho oslovil a on souhlasil,“ líčí Karel  Jalový jezdeckou „anabázi“.

Patrick Mullins už zkušenosti s Pardubicemi má, a realizační tým nehodlá nechat nic náhodě. „Patrick přiletí v pátek, v sobotu i v neděli si projde trať a v sobotu si s ním taky sedneme a promluvíme si o našich představách,“ dodává majitel s důvěrou, že Mullins svou pouť dostihem neukončí letos na Popkovickém skoku, kde loni opustil sedlo  Kaiserwalzera, a nevyvedou ho z míry ani další záludnosti pardubické trati         

Pokud by Mr. Spex ve Velké pardubické vyhrál, dostala by se ve statistických údajích Jockey Clubu stáj Lokotrans přes 50 milionů korun  vydělaných na dostihových cenách, na startu v průběhu pardubického mítinku má ale Lokotrans i další koně.  V rovinovém vrcholu mítinku, Ceně zimní královny, bude Aphelie Light obhajovat vítězství z Bratislavy. „To je ale samozřejmě úplně otevřený dostih,  většina klisen je celkem nevyzkoušených, ale je tam i Ciotola se stáje statku Blata Český Ráj, která má  na dvouletou klisnu v nohách startů celkem hodně. U naší klisny půjde o to, jak Martin Laube zvládne vytočit ostrý oblouk s číslem jedna. Určitě bychom s ní rádi uspěli i proto, že má dobrý původ a pro potenciální přechod do chovu za pár let by se každý úspěch počítal,“ říká majitel, který se zájmem  čeká i na výkony dalších nositelů svých barev – Conspirationa,  Wonder Woman a Capitana, jehož potenciál se zatím v dostizích nepodařilo plně realizovat.