Pozitivní zprávy od sázkových pokladen

Sázkový obrat u sázkové kanceláře Tipsport je v letošním roce vyšší než v loňském roce. Základní a velice příjemná zpráva. Vím, že se mě všichni okamžitě budou ptát, co z toho dostihy mají. Nezbývá než odpovědět, že nic, ale jedná se s Tipsportem o nové smlouvě, třeba pozitivní čísla zaberou a plnění bude vyšší než v posledních třech letech.

Sázení na dostihy v Česku a před tím v Československu je plné zákrut, zatáček, vraceček a dalších komplikací, že v minulosti populární motocyklový závod 300 zatáček Gustava Havla byl proti tomu nudnou rovinkou.

Zvyšující se sázkový obrat je příjemným zjištěním, že o sázení na dostihy zájem je. Kolikrát v minulosti bylo tvrzeno, že by to nikdo nehrál a nemá cenu se sázkám věnovat. Stačí si připomenout, že v loňském roce se na české dostihy u Tipsportu prosázelo 81,5 milionu korun, letos jsme již o milion dále a máme před sebou ještě půltucet dostihových dní, možná i sedm, záleží na stavu dráhy v Lysé nad Labem a také v Kolesách.

Loni bylo po Velké pardubické sedm dostihových dní, během kterých se prosázelo 11,2 milionu korun, průměr tak činil 1,6 milionu na dostihový den. Letos je denní průměr bez dne Velké pardubické 1,62 milionu Kč, a tak můžeme předpokládat, že by obrat ve zbytku sezony mohl být okolo 10 milionů korun, což by bylo v součtu o 11 milionů korun více než před rokem. Zatím k magické hranici 100 milionů je ještě daleko, ale kdo ví, za rok už by mohla padnout.

Zde se sluší připomenout, že v letech 2016 až 2018 byl sázkový obrat Betina lehce nad 25 milionů korun za rok.

Pardubický víkend to bylo sázkařské terno. Loni byl za víkend obrat 17,1 milionu korun, letos o 5 milionů více, což je nárůst o 29 procent! Samozřejmě prim hrála neděle (samotná Velká pardubická měla u Tipsportu obrat 11,7 milionu Kč), ale i v sobotu se nasázelo o milion více než před rokem, což je třetinový nárůst. Na závodišti se prosázelo 8,8 milionu korun. Mnozí si vzpomenou, že před několika lety se obrat na závodišti pohyboval okolo 6 milionů korun. Pokladen bylo více než před rokem, ale stejně se stály dlouhé fronty, více okének by znamenalo vyšší sázkový obrat.

Na Velkou pardubickou, stejně jako na další české dostihy, si můžete vsadit i ve Fortuně. Tato sázková kancelář ohlásila obrat o pardubickém víkendu 11 milionů korun, zhruba polovinu toho, co Tipsport. Poměr byl stejný i v roce 2021. Nyní je otázkou, zda je tomu jen v Pardubicích, nebo celý rok? Samozřejmě oproti sázkařskému světu, především Japonsku, jsou to drobné. My jsme rádi za miliony, oni počítají na koruny v miliardách.

V letošním roce máme za sebou do 13. října 40 dostihových dní, polovina z nich byla odběhnuta ve Velké Chuchli a v Pardubicích. Sázkový obrat na těchto dvou drahách převyšuje 60 milionů korun, a tak se ukazuje, jak jsou obě závodiště pro tuzemské dostihy důležité. Při druhé polovině dostihových dní se prosázelo „pouze“ 22 milionů, tj. 27 procent celkového obratu. Po úspěšné Velké pardubické je obrat za devět dní v Pardubicích 33 686 352 Kč a ve Velké Chuchli 26 529 841 Kč.

Je příjemné, že sázkový obrat roste, ale na druhou stranu je dobré si připomenout, že jsme zdaleka nevyčerpali všechny možnosti, jak by sázkový obrat mohl růst ještě více. Navíc máme ještě politickou rovinu, jak peníze z dostihových sázek dostat zpátky do dostihů, aby se ekonomická situace českého turfu začala konečně zlepšovat.