Baden Baden: Německou zimní královnou Shagara

Podzimní Sales & Racing Festival nazávodišti v Iffezheimu poblíž lázeňského města Baden Baden v neděli vyvrcholil svým druhým dnem, jehož hlavními body byly dva dostihy kategorie Gr. 3. Prvním z nich byla německá zimní královna BBAG – Preis der Winterkönigin pro dvouleté klisny, ve které strhující souboj o vítězství svedly největší favoritky Shagara (A. Starke) a Lady Mary (M. Seidl), přičemž nakonec byla o hlavu úspěšnější prvně jmenovaná svěřenka Marcuse Kluga. Druhý z grupových vrcholů nedělního odpoledne v Iffezheimu byla vytrvalecká The Länd Trophy pro tříleté a starší, která naopak nabídla doběh poněkud překvapivý, když jistě zvítězil až třetí favorit Alessio (R. Piechulek), který se odmlčel po loňském šestém místě v německém derby a letos mu trenér Peter Schiergen naordinoval jen tři starty ve Francii.

Do letošního ročníku německé „zimní královny“ BBAG – Preis der Winterkönigin (Gr. 3, 2 l. kl., 1 600 metrů, 155 000 €) odstartovalo deset klisen, přičemž největší pozornost byla upřena na dvě klisny, které v září bojovaly o vítězství v kolínském trialu. Tam sice zvítězila anglická Geologist s Hollie Doyle, ale těsně za ní finišovaly Shagara a Lady Mary, přičemž výrok cílových rozhodčích byl boj krátká hlava – hlava. O tři týdny později obě klisny znovu bojovaly o vítězství, i tentokrát byl mezi nimi rozdíl hlavy a i tentokrát tou lepší byla Markusem Klugem pro stáj hřebčína Schlenderhan připravovaná Shagara vedená Andrashem Starkem. Jeden a půl délky za Lady Mary (M. Seidl) finišovala třetí New York City (R. Piechulek), další jeden a čtvrt délky ztrácela Words of Peace (B. Ganbat) a tabuli s odstupem tří a půl délky uzavřela Saman (M. Cadeddu). 

Favoritem druhého z nědělních vrcholů – The Länd Trophy (Gr. 3, 3+, 2 400 metrů, 55 000 €) – byla letošní dvojnásobná Gr. 3 vítězka Kolossal (M. Forest), která naposledy začátkem září finišovala na druhém místě ve zdejší Gr. 2 T. v. Zastrow Sutenpreis, kterou vyhrál Baujržan Murzabajev s Darkaniyou. Carmen Bocskaiovou připravovaná favoritka se podílela na diktování tempa, ale v cílové rovině neměla čím odpovědět na nástup koní z druhé vlny a propadla se až na konečné sedmé místo. Naopak nejlepší koncovku předvedl šestý z loňského ročníku německého derby Alessio (R. Piechulek), který letos startoval výhradně ve Francii, ale návrat na domácí dráhy mu vyšel perfektně – zvítězil jistě o jeden a čtvrt délky před Waldadlerem (M. Pecheur), Enjoy the Moon (A. Starke) na třetím místě ztrácel půl délky.