Tokio: Equinox obhájil triumf v Tenno Sho

Aktuálně nejlépe hodnocený dostihový kůň na světě Equinox si v neděli v Tokiu s ohromující lehkostí připsal páté vítězství na nejvyšší úrovni v řadě, když vyhrál 168. podzimní edici dostihu Tenno Sho (Gr. 1, 3+, 2 000 metrů, 421 420 000 jenů, což odpovídá částce 2 666 000 €).

Equinox v sedle s Christophem Lemairem měl v dostihu na míli a čtvrt dobrou pozici, zhruba čtyři sta metrů  před cílem přešel do čela a v závěru o dvě a půl délky porazil Justina Palace (T. Jokojama), který v dubnu vyhrál jarní edici Tenno Sho v Kjótu. Equinox navíc casem 1:55,20 stanovil nový rekord dráhy, když překonal předchozí rekord o 0,9 sekundy a nejlepší čas na této distanci v Japonsku, k čemuž mu pomohl tempař Jack d'Or (J. Fujioka), který od začátku nasadil ostré tempo.

Lemaire po dostihu řekl: "Equinox má všechno a je to nejlepší kůň na světě. Dokáže si získat dobrou pozici hned od startu a pak klidně proběhne celým dostihem. V závěru dobře zrychluje a má výdrž, jak ukázal v Arima Kinen. Není to zrovna kůň s neuvěřitelnou rychlostí, ale i tentokrát dokázal udržet rychlé tempo a v závěru zařadit další rychlostní stupeň - i když mě vlastně překvapilo, že vyhrál v rekordním čase. Je to opravdu dokonalý kůň. Byl jsem si předem jistý, že vím, čeho je schopen, a bylo hezké jít tam a ukázat to."

Equinox loni v tomto dostihu porazil Panthalassu a poté se prosadil v Arima Kinen, Dubai Sheema Classic a Takarazuka Kinen, což vedlo k tomu, že se k 8. říjnu umístil v čele žebříčku nejlepších dostihových koní světa Longines s hodnocením 129 liber, o 1 libru výše než vítězové „Oblouku“ Ace Impact a Juddmonte International Mostahdaf.

Posledním koněm, který dokázal obhájit triumf v podzimní edici Tenno Sho byla v letech 2019 a 2020 zázračná klisna Almond Eye, předtím to v letech 2002 a 2003 dokázal Symboli Kris S. Almond Eye při svém posledním startu v roce 2020 vyhrála Japan Cup a Equinox by se 26. listopadu v Tokiu při pokusu o premiérový triumf v tomto dostihu mohl utkat s vítězem St Leger Continuous. Equinox má u Paddy Power kurz 1-2 (1,5:1) na vítězství v Japan Cupu a v případě úspěchu by se stal nejlépe vydělávajícím dostihovým koněm v historii japonských dostihů.