Popelka: Povedené slušovické loučení

První  dvě místa ve vrcholné události posledního letošního odpoledne ve Slušovicích obsadili svěřenci Stanislava Popelky Yara a Zataro.  Dva nejstarší koně na startu Velké slušovické steeplechase společnosti K-K Metal  si poradili se zbytkem konkurence a jedenáctiletá klisna Yara zapsala své životní vítězství.

„Myslím, že jsme loučení se sezónou zvládli dobře,“ pochvaluje si Stanislav Popelka. „První dva koně ve Velké slušovické, navíc  byl druhý také Jakobellis, byly to pro nás povedené dostihy.“ V jeho centrále šlo letos o poslední výjezd, protože do překážkových testů v Lysé nad  Labem a v Kolesách nemá vhodné adepty.

„Yara ukázala, že je to hodně dobrá klisna. Forma jí šla nahoru už v Ceně Labe, kde jsme sice na Sexy Lorda neměli, ale získala za ním velmi dobré třetí místo. A nyní ve Slušovicích svou formu jenom potvrdila.“   Klisna, která se v jedenácti letech dobrala k úspěchu v nové specializaci,  může v příštím roce  vyhlížet i Velkou pardubickou… pokud zůstane na dráze.

„To je na diskusi s majitelem,“ dodává Popelka.  „Ona už jednou byla zařazená do chovu a měla se i březí vrátit z připuštění ve Francii, ale pak to nevyšlo a majitel mi nabídl, že ji vyzkoušíme znovu do tréninku. Do té doby běhala dostihy dokola, ale říkal jsem si, že v jejím věku by ji mohly víc bavit krosy. Nějakou dobu trvalo, než se na ně adaptovala, ale zdá se, že se jí zalíbily…“    Na otázku, zda v ní vidí možnou účastnici Velké pardubické v příštím roce, Popelka naznačuje, že takový cesta není nemožná.  „Museli bychom vyzkoušet kvalifikaci, otázkou by samozřejmě byl distance. Ale jestli zůstane na dráze, mohla by se o to pokusit.“

Koněm pro Velkou je pro něj ovšem Zataro, i když letos měl na Taxisu smůlu. „Nebyl přímo v kolizi, ale také ho postihla. Kuba Kocman v jejím důsledku dostal štos o sedlo a Zataro měl po dostihu. Ve Slušovicích nyní udělal nějaké chyby, ale celkově šlapal moc dobře a ukázal formu. Je to kůň, který má asi raději Pardubice, a určitě se tam může ještě zajímavě ukázat,“ myslí si Stanislav Popelka s vědomím, že Zatarovy další pardubické starty už nebudou v jeho trenérské kompetenci. „Jestli bude plánovat příští Velkou, to už bude věc dohody majitele s jiným trenérem,“ dodává.

Kromě obou veteránů mu ve Slušovicích udělal radost i pětiletý Jacobellis, s kterým si zažil malé předstartovní drama. „V průběhu odpoledne dvakrát měnil jezdce. Napřed se hned v prvním dostihu zranil Petr Tůma a domluvili jsme se s Lenkou Neprašovou. Té se ale po předchozím dostihu udělalo nevolno a tak jsme na poslední chvíli domluvili Dominiku Baranovou. Museli jsme na poslední chvíli přesedlávat, ostatní koně už byli nasednutí a čekalo se na nás.“ Nakonec ale vše  vyšlo téměř pohádkově a Baranová zůstala pouhý krk od svého prvního vítězství mimo území Slovenska.