Pražský favorit se suverénním vítězem, Maxmiliánem

V roli top-favorita nastupoval do 7. ročníku Pražského zimního favorita PP Asset Management na 1800 metrů hnědák Zabyak, ale na dvanáctidélkové vítězství z Mostu nenavázal. Musel se sklonit před českým odchovancem Maxmiliánem z Rabbitu Trhový Štěpánov. Ač ryzák odchovaný v Rabbitu hůře odstartoval, v cílové rovince bez problémů kraloval.

Už v týdnu trenér Allan Petrlík předvídal, že Zabyak bude nejvážnějším soupeřem jeho dvěma svěřencům. „Když jsem viděl Zabyaka vyhrát v Mostě o 12 délek, tak jsem si myslel, že to bude těžký soupeř,“ říkal. Nakonec se svěřence Ingrid Koplíkové Janáčkové bát nemusel, Maxmilián hrál vlastní ligu. Do dostihu sice odskočil s odstupem několika délek, ale nebylo to fatální zaváhání. „Záměr to nebyl, měli jsme za úkol jít první dva, a nakonec jsme šli poslední dva. Jemu i v kentre chvíli trvá, než se rozhýbe. Myslím si, že bych ho tam stejně nedostal, nechal jsem ho a po dvou stech metrech už se rozešel a líbil se mi,“ vrátil se do prvních stovek metrů dostihu žokej Jiří Chaloupka.

Další průběh dostih už byl z pohledu Maxmiliána bezproblémový. „Věřil jsem mu, už když jsem točil domů, Zabyak už byl podporovaný. Věřil jsem mu, už když jsem točil domů, Zabyak už byl podporovaný. Překvapilo mě, že soupeři byli tak daleko, moc neohlížel, ale věřil jsem, že mě nemůže nikdo předběhnout, protože držel dobré tempo. Myslel jsem si, že jsou soupeři blíž, tak lehké vítězství jsem nečekal.

Když už ve vítězném paddocku zůstal samotný Maxmilián se svým trenérem, Allan Petrlík doplnil mohutné „Jo!“. O chvíli později Petrlík vysvětloval. „Bylo to emoční vítězství, s vlastním odchovancem, když vyhrajete takový dostih, o to víc vás to těší. Maxmilián potvrdil formu a plemeník Eagle Top zvedne koně na úroveň importů, což ukázal už Gasparini a další koně.“ Maxmilián vstoupil do dostihů teprve před dvěma týdny, kdy vyhrál o tři čtvrtě délky, na začátku listopadu přidal druhý úspěch a dal vzpomenout na Zamica před dvěma roky. Už před několika týdny Allan Petrlík předpovídal Maxmiliánovi dobrou budoucnost. „Když se byl ve stáji podívat majitel Jandejsek na koně, tak jsem mu říkal, že Maxmilián cválá stejně jako Zamico a budeme ho chystat do zimního favorita a měl jsem pravdu.“

Druhým dvojkovým dostihem programu byl Memoriál Josefa Šacha – Cena Conseq na 1800 metrů, ve které se prosadil šestiletý Eat The Dust s Alenou Plimlovou. Pro jezdkyni to bylo 15. letošní vítězství na tuzemských drahách a stále si udržuje pozici nejlepší tuzemské jezdkyně. O délku na druhém místě finišovala Decima s Vendulou Korečkovou.