Bartoš: Vítězný návrat tentokrát nebolel

Josef Bartoš místo historického zápisu s L´Estranem letos na meranském Gran Premiu  přišel v jediném smůlovatém okamžiku  o šanci uspět jak v největším italském dostihu, tak ve Velké pardubické. Po zranění z Merana se vrátil do sedla v dostihovém provozu v Trevisu, a ve dvou týdnech tam vyhrál po jednom dostihu. A v podstatě potvrdil alespoň náplast na nepovedené hlavní období letošní sezóny, když si zajistil náskok v čele italského šampionátu.  Že by o jeho zisk letos přišel je nyní možné spíše v oblasti teoretických úvah.

„Od zimy do léta to v Itálii byla dobré sezóna, jenže Gran Premio je tam největší dostih, a to, jestli se ten rok uspělo, se počítá hlavně podle něj,“ konstatuje Josef Bartoš. „Ten pád mě samozřejmě hodně mrzel, ale naštěstí aspoň to zranění nepatřilo k těm vážnějším,  výrůstky nesměrovaly do páteře a tak se návrat povedl celkem v rozumném čase, a při ježdění mě to ani nijak netrápí a nebolí,“ hlásí pozitivní zprávy z pomalu končící italské sezóny.

„Chtěl jsem se ještě letos v Itálii svézt, taky proto, abych si tam ten šampionát pohlídal,“ dodává. „Myslím, že s výsledky z Trevisa můžeme být celkem spokojení, ještě se tam pojede dvakrát, ale dvacátého sedmého listopadu nás čeká přesun do Cagnes-sur-mer a  na konci roku se budeme věnovat hlavně dostihům ve Francii.“

Francouzské zimy už trávili svěřenci Josefa Váni mladšího na Riviéře v posledních letech a i letos je francouzská výprava pro stáj významnou součástí kalendáře.  Do Francie se přesune i žokej Jan Kratochvíl, pomáhat s osmnáctkou koní by měli i další členové týmu, který by rád navázal na výsledky z minulých sezón.

Koně, kteří startují v Trevisu, obvykle pro francouzské dostihy nemívají dostatečnou výkonnost, přesto ale včera Bartoš slavil úspěch v sedle jedné z velkých koňských osobností stáje Josefa Aichnera. Třináctiletý Broughton  po dvou letech bez výhry zaznamenal šestnácté vítězství své kariéry a  na dotacích udělal krůček k metě pěti milionů vyběhaných korun, a i když vyhrál „jen“ v Trevisu, jistě tento úspěch stojí za zaznamenání. „V Meranu se zdálo, že už to úplně nedává, ale zůstal v tréninku a včera potvrdil, že pořád ještě hodně umí.  Měl by v Trevisu zkusit ještě jeden kros a dál uvidíme, do velkého krosu v Meranu už to asi nebude, ale řekl bych, že i ve čtrnácti to může být kůň do Trevisa nebo menších krosů v Meranu,“  soudí Josef Bartoš.

Druhé vítězství žlutočerných včera se Sopranem Meneghino obstarala Lenka Neprašová, která jinak  pro Josefa Váňu mladšího obvykle nejezdí. „Využili jsme toho, že v Itálii neměla pět vítězství a proto měla na startu velkou úlevu. Sopran Meneghino by bez ní nosil v dostihu sedmdesát šest kilo a  s takovou váhou by se hlásil do něčeho jiného,“ vysvětluje Bartoš úspěšnou kalkulaci realizačního týmu stáje Josefa Aichnera, která Lence Neprašové přinesla jubilejní desáté vítězství kariéry (a z toho už čtvrté právě v Trevisu…).