Další čárka zásluhou dvouletého Norska

Téměř tři desítky koní v českém tréninku se ve středu a v sobotu představily na německých drahách v Drážďanech a Mnichově. Tradiční drážďanské Halali na těžké půdě našincům nesvědčilo, pozitivem byla pouze dvě druhá místa a čtyři pátá více než dvou desítek startujících.

Další letošní čárku, v pořadí již 48., jsme zaknihovali v sobotu před polednem na dráze v Mnichově. Mezi osmičkou koní měl nejvíce sil dvouletý Norsk, kterého pro Stáj Arenzo připravuje Jan Rája a v sedle měl letošního tuzemského šampiona Davida Lišku. Norsk byl zakoupen v říjnu v prodejním dostihu ve francouzském La Croise Laroche, když zvítězil na distanci 1800 metrů. V nových barvách se v Mnichově představil poprvé a ve čtvrtém životním vystoupení si připsal druhé vítězství.

Jen druhá místa sbírala stáj Lokotransu, jak Drážďanech, tak v Mnichově. Zatímco ve městě na Labi byla tříletá Willemine od vítězství délku a čtvrt, Matello ztrácel v sobotu v Mnichově délek deset.

Ve zbylých 36 dnech roku 2023 už počet startů českých koní na zahraničních drahách nebude tak vysoký jako v tomto týdnu, ale stále existuje možnost atakovat metu padesáti vyhraných zahraničních dostihů mimo Slovensko. Dvě vítězství jsme v závěrečných pěti týdnech zapsali v minulém roce, v roce 2021 byla bilance ještě lepší, dokonce sedm vítězství od 29. listopadu do 23. prosince.