Závěr v Trevisu s dvěma úspěchy Lenky Neprašové

Letošní překážkové dění na dráze v Trevisu je minulostí. Poslední listopadová neděle nabídla tři klání a dvě vítězství putují do České republiky zásluhou koní připravovaných Alžbětou Faltejskovou v sedle s ambiciózní Lenkou Neprašovou.

Sedmiletý hnědák Kings Rock ukázal, že se mu v letošním kalendářním roce na dráze v Trevisu daří. V březnu zde vyhrál dva dostihy, před dvěma týdny doběhl třetí, ale nyní složil reparát. Poradil si s favorizovanou dvojicí stáje Scuderia Aichner SRL Andoins a Costa Rica a v cíli byl s náskokem dvou délek před nimi. Všechny tři vítězství Kings Rock vybojoval v Trevisu právě s Lenkou Neprašovou. Ve steeplechase na 3500 metrů využil Kings Rock o šest kilogramů nižší nesené hmotnosti než druhý Andoins. Costa Rica byl zatížen ještě o kilogram více.

Osmiletý Ivo vyhrál proutěnkářský vrchol v Trevisu, XX. Corsa siepi di Treviso na 3500 metrů. Do dostihu vstoupil aktivně, udával tempo, ale více než kolo před cílem už se dostal do vedení favorizovaný Grand de Thaix, který v nových barvách startoval podruhé v kariéře. V cílové rovince se ho snažil Josef Bartoš povzbudit, ale Ivo měl více sil a těsný doběh rozhodl pro sebe. V letošním šestém startu se podruhé naplno prosadil, navázal na čtyři týdny staré vítězství v Trevisu.

Třetím překážkovým bodem programu byl kros na 4750 metrů, ve kterém o pět délek vyhrál sedmiletý White Wood v sedle se svým trenérem Raffaelem Romanem. Stejně jako v předchozích dvou kláních, i v tomto byl na druhém místě kůň vedený Josefem Bartošem. Účastnice letošní Velké pardubické Santa Klara těsně zdolala ostříleného Fly Filo Fly.

Italský kalendář v letošním roce ještě nabídne dva překážkové dny v Pise, větší pozornost se z českého pohledu začátkem prosince přesune do Cagnes sur Mer, kam vyráží Josef Váňa mladší s početnou ekipou svých svěřenců. Po poslední listopadové neděli evidujeme 106 překážkových vítězství na zahraničních drahách mimo Slovensko, a rok 2023 je tak druhým nejúspěšnějším v historii.