Konec dostihů v Řecku

Smutná zpráva dorazila z Řecka - Společnost Horse Races S.A., která  organizuje a pořádá koňské dostihy v Řecku, zejména na závodišti Markopoulo v Attice, a organizuje vzájemné sázení na koňské dostihy (offline i online) v Anglii, Francii a Jihoafrické republice, vydala následující prohlášení:

Společnost Horse Races S.A. oznamuje, že od 30. ledna 2024 přestává organizovat a pořádat řecké dostihy, neboť - v souladu s koncesní smlouvou - průměrný počet registrovaných koní v řeckém Jockey Clubu byl v posledních dvou po sobě jdoucích letech nižší než 300. Kromě toho společnost využívá svého smluvního práva vypovědět Smlouvu o pronájmu aténského hipodromu v Markopoulo. Objekt bude oficiálně předán zpět svému majiteli (ODIE S.A. ve zvláštní likvidaci) ve lhůtě dvou měsíců.


Řecká dostihová činnost je již po desetiletí nesmírně ztrátovým podnikem. I přes značné a dlouhodobé úsilí společnosti Horse Races S.A. od doby, kdy tuto činnost v roce 2016 převzala, a přes neustálé velké investice společnosti zůstaly řecké dostihy ztrátovým a neudržitelným podnikáním. Ve skutečnosti celkové ztráty společnosti v letech 2016 až 2023 dosahují 100,3 milionu eur.

Společnost Horse Races S.A. udělala vše, co bylo v jejích silách, aby zvrátila nepříznivou situaci, do které se dostala, a vyvinula veškeré rozumné a nejlepší úsilí, aby udržela řeckou dostihovou činnost při životě a rozvíjela ji. Ve skutečnosti společnost Horse Races S.A. od roku 2016 investovala více než 32 milionů eur do rozvoje atraktivní nabídky a v několika oblastech výrazně překročila své smluvní závazky.

Společnost Horse Races S.A. mimo jiné modernizovala a udržovala zařízení v Markopoulo. Po několik let poskytovala majitelům koní zvýšené ceny, které byly více než dvojnásobné oproti jejím smluvním závazkům, a mnoho pobídek, včetně aukcí koní a výhodných půjček na nákup koní majiteli.

Kromě toho zavedla postupy a přijala mezinárodní standardy a osvědčené postupy s cílem zvýšit transparentnost, integritu a konkurenceschopnost dostihů. Modernizovala také sázkový produkt a rozšířila jeho dostupnost v celé prodejní síti OPAP, přičemž realizovala rozsáhlé marketingové, reklamní, PR a propagační aktivity s cílem zlepšit image řeckých dostihů a přilákat nové diváky a zákazníky.

Bohužel řecké dostihy a sázení na řecké dostihy stále výrazně klesaly, což vedlo k nezvratné situaci, což dokazuje i dramaticky se snižující počet koní. Současný počet aktivních koní v Markopoulo dosahuje 172 a chybí tak podmínky pro zajištění řádného průběhu a konkurenceschopnosti dostihů.

S pocitem odpovědnosti vůči svým zaměstnancům a profesionálům přímo spojeným s dostihy (tj. aktivním žokejům a pracovním jezdcům), kterých je celkem 75, se společnost Horse Races S.A. postará o zmírnění dopadů tohoto vývoje na ně.

Konkrétně pro zaměstnance společnosti Horse Races S.A. nasadí společnost kombinaci podpůrných opatření v závislosti na jejich zaměstnaneckém poměru (stálý nebo částečný pracovní úvazek). Aktivním žokejům a pracovním jezdcům společnost poskytne kompenzace zohledňující jejich činnost v uplynulém roce a také roční soukromé zdravotní pojištění zdarma.

Kromě toho zůstává prioritou společnosti péče o dobré životní podmínky koní v zařízeních Markopoulo. V rámci toho bude majitelům koní umožněno, aby si po dobu jednoho měsíce ponechali své koně ve stájích zdarma. Kromě toho, pokud jde o přepravu koní do jiných bezpečných míst na řeckém území, bude společnost Horse Races S.A. dotovat část nákladů na přepravu majitelům s maximálně 5 koňmi.

Podrobnější informace o těchto akcích sdělí společnost včas všem zainteresovaným stranám.

Společnost Horse Races S.A. již o tomto vývoji informovala všechny zúčastněné strany, které se podílejí na koncesní smlouvě, nájemní smlouvě a řeckých dostizích. Pro zákazníky a zprostředkovatele upřesňujeme, že společnost nadále běžně nabízí vzájemné sázení na zahraniční dostihy (Velká Británie, Francie a Jihoafrická republika) prostřednictvím sítě prodejen OPAP."