Leopardstown: Tady je Mullinsovo…

V sobotu prvním dnem na závodišti v dublinském Leopardstownu odstartoval druhý z vrcholů irské překážkové sezóny Dublin Racing Festival. Rekordní návštěva 20 017 diváků sledovala sedm dostihů, z nichž hned čtyři byly nejvyšší kategorie Grade 1. Všechny čtyři ovládli svěřenci nekorunovaného krále nejen irských překážkových trenérů Willieho Mullinse, avšak překvapivě jenom jediného z nich vedl Paul TownnedGalopin des Champs se předvedl v celé své kráse a obhájil loňský triumf v Irish Gold Cupu, v sedle ostatních byl trenérův synovec Danny Mullins, který tak získal velmi překvapivý hattrick, korunovaný triumfem s Il Etait Temps v Irish Arkle, ve kterém si první životní porážku připsal Marine Nationale.

Vrcholem úvodního dne Dublin Racing Festivalu byl Paddy Power Irish Gold Cup (stch Gd-1, 5+, 4 828 metrů, 250 000 €), ve kterém se představil kvartet koní. Favoritem byl loňský vítěz cheltenhamského Zlatého poháru Galopin des Champs (P. Townend) a navzdory poslednímu skvělému výkonu v prosincové Savills Chase, bylo otázkou, jak si poradí se svým přemožitelem z dubnového punchestownského Gold Cupu a listopadového John Durkan Memorialu Fastorslowem (J. J. Slevin). Odpověď byla jednoznačná - poradil si s ním bez problémů, poté co celý dostih odvodil Townend ve finiši nemusel ani použít bičík a přesto zvítězil o čtyři a půl délky právě před Fastorslowem, třetí s odstupem třinácti délek doběhl vítězův tréninkový kolega I am Maximus (J. McGarvey), zatímco vítěz tohoto dostihu z roku 2022 Conflated ztratil svého jezdce Jacka Kennedyho na průběžné třetí pozici bezprostředně po absolvování poslední překážky.

Úvodní den letošního Dublin Racing Festivalu byl bez nadsázky dnem Dannyho Mullinse. Přiznal to i Paul Townned, když po doběhu Irish Gold Cupu vtipkoval: „Alespoň tady jsem měl šanci, protože Danny tu nebyl.“ Ve všech třech předchozích Grade 1 dostizích si totiž, jak sám přiznal, vybral špatného koně: „Několik z nich běželo dobře, ale měl jsem na výběr a byl na špatném.“ V úvodních The Nathaniel Lacy & Partners Solicitors Novice Hurdle (pp Gd-1, 5+, 4 426 metrů, 150 000 €) byl Townend v sedle favorizovaného Predators Golda, avšak o jeden čtvrt délky nestačil na vítězného Dancing City s Dannym Mullinsem. Stejná situace se opakovala o půl hodiny později v The McCann FitzGerald Spring Juvenile Hurdle (pp Gd-1, 4 l., 3 218 metrů, 150 000 €), když favorizovaný Storm Heart s Townendem o jeden a čtvrt délky nestačil na Kargese vedenou Dannym Mullisem. Velice překvapivý doběh nabídla The Goffs Irish Arkle Novice Steeplechase (stch Gd-1, 5+, 3 420 metrů, 150 000 €), ve které byl jasným favoritem v šesti dosavadních startech neporažený Marine Nationale (M. O’Sullivan), avšak loňský vítěz cheltenhamských Supreme Novices‘ Hurdle tentokráte neměl svůj den a doběhl až pátý, když dramatický souboj o vítěztsví svedli Il Etait Temps (D. Mullins) s Elliottovým Found a Fifty (J. Kennedy), v němž byl nakonec o krk úspěšnější první jmenovaný a třetí s odstupem tří délek finišoval syn legendární Quevegy Facile Vega s Paulem Townendem.

V dostizích nižších kategorií se triumfu dočkali i hosté „zpoza moře“, když v The Ryanair Handicap Steeplechase (stch Listed, 5+, 3 420 metrů, 100 000 €) zvítězila vítězka z prosincového Cheltenhamu, svěřenka britské trenérky Sophie Leech, Madara v sedle s francouzským jezdcem Jamesem Reveleym. Zajímavou poznámku v souvislosti s vítězem závěrečného bumperu The Donohue Marquees Future Stars (Gd-2, 4 – 7 l., 3 218 metrů, 100 000 €), v dosavadních třech startech zatím neporaženým Jeroboamem Machinem (am. D. O'Connor) kterého Emmet Mullins připravuje pro Paula Byrnea, v Racing Postu zveřejnil David Jennings, když jako potenciální cíl pro aktuálního favorita cheltenhamského Champion Bumperu (s jistou mírou nadsázky) uvedl Velkou pardubickou.