Aintree: Vítězný návrat Sira Gina

Ve čtvrtek na závodišti v Aintree v blízkosti Liverpoolu prvním dnem odstartoval třídenní Randox Grand National Festival 2024, který v sobotu vyvrcholí nejpopulárnějším překážkovým dostihem ve Velké Británii, slavnou Grand National. Tzv. Opening Day, měl v itineráři celkem sedm dostihů, z toho čtyři nejvyšší kategorie Grade 1. Hlavním tahákem úvodního dne byl návrat hvězd trenéra Nicky Hendersona, které nemohly startovat v Cheltenhamu – Sir Gina a Shishkina, přičemž Sir Gino mezi čtyřletými vrstevníky v Boodles Anniversary 4-Y-O Juvenile Hurdle potvrdil roli favorita a získal pro svého trenéra první Grade 1 vítězství v roce 2024.

Prvním z kvarteta čtvrtečních Grade 1 dostihů v Aintree byla Close Brothers Manifesto Novices' Chase (stch Gd-1, 5+, 4 005 metrů, 120 000 Ł), ve které se představilo pět koní, mezi nimiž byl favoritem vítěz Turners Novice’s Chase z cheltenhamského Festivalu Grey Dawning (H. Skelton). V dostihu však dominoval svěřenec Willieho Mullinse Il Etait Temps (P. Townend), který na festivalu finišoval třetí v Arkle Trophy. Il Etait Temps se v průběhu dostihu pohyboval na poslední pozici, polepšil si v oblouku do cílové roviny, na jejímž začátku zaútočil na od startu tempo diktujícího Nichollsova Ginny’s Destiny (H. Cobden). Šestiletý bílý syn i v tuzemsku populárního plemeníka Jukebox Jury se od soupeřů postupně vzdaloval a v cíli jeho náskok čili devět délek právě na Ginny’s Destiny, který Postupně si vypracoval náskok devíti délek, který o hlavu odrazil nápor favorizovaného Grey Downinga.

Následovaly proutěnky pro čtyřleté Boodles Anniversary 4-Y-O Juvenile Hurdle (pp Gd-1, 4 l., 3 410 metrů, 110 000 Ł), ve kterých se po zdravotních peripetiích, které ho stejně jako řadu tréninkových kolegů vyřadili z účasti na cheltenhamském Festivalu, vrátil na dráhu svěřenec Nickyho Hendersona Sir Gino (N. de Boinville). Ve třech startech neporažený Sir Gino v průběhu dostihu odpočíval na druhé třetí pozici za vedoucím Kalifem du Berlais (H. Cobden), po vytočení do cílové roviny přišel nástup Mullinsovy Kargese (P. Townend), avšak Nico de Boinville v sedle Sira Gina si situaci pohlídal a druhou z cheltenhamských Triumph Hurdle po krátkém souboji porazil a nakonec zvítězil o tři a čtvrt délky, třetí místo s odstupem čtrnácti délek obsadil Kalif du Berlais.

Třetím z dostihů nejvyšší kategorie byla výborně obsazená William Hill Bowl Chase (stch Gd-1, 5+, 5 020 metrů, 250 000 Ł). V poli sedmi koní nechyběl obhájce loňského vítěztsví Shishkin (N. de Boinville), ale jako favorit nakonec odstartoval svěřenec Gordona Elliotta Gerri Colombe (J. Kennedy). Po startu se diktování tempa ujal Nicholsův Bravemansgame (H. Cobden), který pole startujících přivedl až do cílové roviny, před předposlední překážkou se k němu dotáhl Ahoy Senor (D. Fox) a pole se vyrovnalo, nestačil pouze Thunder Rock (S. Bowen), který byl záhy zadržen. Předposlední překážku skákalo šest koní takřka v jedné linii, aby se následně odpoutalo trio nejlepších. Ahoy Senor na čele srdnatě vzdoroval tlaku Gerri Colombe, ale nakonec neodolal a o půl délky mu podlehl, třetí s odstupem dvou a čtvrt délyk finišoval Corbetts Cross (M. Walsh). Zatímco pro vítězného Gerri Colombe to byl poslední start sezóny a po odpočinku se začne chystat na odvetu s Galopin des Champs ve Zlatém poháru příští rok, Ahoy Senor na závěr sezóny zamíří do Sandownu a Shishkin, který v závěru cílové roviny zeslábl a finišoval až na čtvrtém místě šest délek za Corbett Crossem zamíří do Punchestownu na tamní edici Zlatého poháru.

Nejdramatičtější doběh nabídl poslední Gd-1 dostih odpoledne William Hill Aintree Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 23 metrů, 250 000 Ł), když o triumf na ostří nože bojovali tři koně, první cílem proběhl Mullinsův Impaire et Passe (P. Townend), naposledy třetí v Irish Champion Hurdle v Leoprdstownu, který druhého Boba Olingera (R. Blackmore) porazil o nos, zatímco vítěz chelenhamského Coral Cup Handicapu Langer Dan (H. Skelton) na třetím místě ztrácel krátkou hlavu. Těsný doběh nejprve řešili cíloví rozhodčí a posléze na základě protestu ex offo, kvůli nerovné jízdě a vzájemným kontaktům i stewardi, kteří ho ale nakonec ho ponechali beze změny.

Letošní mítink v Aintree se zatím velice podobá letošnímu Cheltenhamu – tři ze čtyř hlavních dostihů vyhráli Irové a navíc Willie Mullins tentokrát nevyslal jen pár vybraných jedinců, ale kontingent schopný ovlivnit souboj o šampiona trenérů v Británii, o jehož čelo spolu soupeří Paull Nicholls a Dan Skelton.