Velká Chuchle: Největší trumfy před jarními klasikami drží Ingrid Koplíková

I druhý letošní dostihový den v Chuchle Aréně Praha měl dva jedničkové vrcholy, tentokráte se oba odehrávaly na distanci mezi 1 400 metrů, která tvoří předěl mezi sprinterskými a mílařskými dostihy. Chronologicky prvním z nich byl 35. ročník Memoriálu profesora Václava Michala, nejvýznamnější přípravný dostih pro hřebce před klasickou Velkou jarní cenou a podobně jako v předzkoušce Jarní ceny klisen Memoriálu Rudolfa Deyla, která se uskutečnila minulý týden na Hipodromu v Mostě jí dominovali svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové, když zvítězil loňský Zimní favorit Showpower (ž. Lukášek), před tréninkovým kolegou Vodnikovem (ž. Zatloukal). Následoval 19. ročník Memoriálu Jaroslava Maška, ve kterém své síly změřili čtyřletí a starší – i zde byl desetinovým favoritem svěřenec Ingrid Koplíkové a dvojnásobný únorový vítěz z Francie Shahbandar (ž. Lukášek), který však v závěru nestačil na od startu vedoucího tempaře Caucasiana (ž. Florian), loňského vítěze mostecké Českomoravské ceny.

 

Na startu 35. ročníku Memoriálu profesora Václava Michala (I. kat., 3 l. hř. a val., 1 400 metrů, 150 000 Kč), který se letos uskutečnil jako Velká cena trdelnik.com se sešlo sedm koní. Pro šest z nich to byl poslední test formy před klasickou Velkou jarní cenou do které jsou přihlášeni. Tím sedmým byl novic zdejších drahách zimní import stáje prezidenta JC ČR Dr. Charváta Son of Corballis, který loni ze šesti startů dvakrát zvítězil v Tipperary, ve zbývajících startech bylo jeho největším úspěchem páté místo v listed dostihu v Dundalku. Nutno doplnit, že všechny starty absolvoval na distanci jednoho kilometru, tomu také odpovídal jeho projev v dostihu – po startu byl rychle na nohou, diktoval tempo a přivedl pole do cílové roviny, tam se však z podstatného dění postupně vytratil a dokončil jako poslední. V závěru otěže dění v dostihu převzali svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové a oproti klisnám v Mostě se tentokrát vzájemný souboj neodehrával na ostří nože, což bylo nepochybně dáno i tím, že oba mají stejného majitele – Stáj Statek Blata Český ráj. V dostihu se tak jistě prosadil loňský vítěz Ceny zimního favorita Showpower (ž. Lukášek) o dvě délky před VoJir Sun dnikovem (ž. Zatloukal), sedm délek za nimi na třetím místě finišoval Crescendu (ž. Palík), jeden a půl délkový odstup na čtvrtém místě měl Moraliste (ž. Liška) a tabuli se stejným odstupem uzavřel Rabbit Crystal (ž. Demo). 

Stejný počet startujících koní se představil i ve druhém z nedělních vrcholů - 19. ročníku Memoriálu Jaroslava Maška (I. kat., 4+, 1 400 metrů, 150 000 Ł). Diktování tempa se ihned po startu ujal svěřenec Konstantina Kobzareva Caucasian (ž. Florian) a tím si záhy vytvořil mírný náskok na zbytek pole. Ve skupině pronásledovatelů si aktivně počínal sázkový favorit Shahbandar (ž. Lukášek), avšak v závěru se k lídrovi nedokázal přiblížit na více než jeden a čtvrt délky, třetí místo s odstupem dvou a čtvrt délky silným finišem z konce pole získal Memento Mori (ž. Foret), Live (am. Luka) na čtvrtém místě ztrácel dvě a půl délky a tabuli se ztrátou jedné a čtvrt délky uzavřel vítěz červencového drážďanského listed Jir Sun (ž. Liška). Čas dostihu byl 1:22,33, který je druhým nejrychlejším v historii dostihu, když za rekordem Worth Choice z roku 2021 zaostal jen 0,25 vteřiny. Trenér Kobzarev navázal na své triumfy s Politicumem z let 2022 a 2023 a zaznamenal čistý „hattrick“, třetí vítězství v tomto dostihu to bylo i pro žokeje Adama Floriana, který triumfoval v letech 2020 a 2021 s Worth Choicem a Chili Chokolatem.

Vedle obou „jedničkových“ vrcholů byla největší pozornost diváků upřena na Cenu PP Asset Management (II. kat, 3 l., 1 800 metrů, 100 000 Kč), kterou je možné považovat za první z přípravných dostihů směrem k Českému derby. Na startovní listině tohoto dostihu figurovalo 8 koní, přičemž přihlášku do derby mělo podanou šest z nich. I v tomto dostihu byl favoritem svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové King Warrior (ž. Lukášek) a tentokráte ji bezezbytku splnil, když zvítězil lehce o tři a půl délky před Pirlem (ž. Foret), vítěz pražského zimního favorita Maxmilián (ž. Chaloupka) na třetím místě ztrácel 7 délek.