Váňa ml.: Suroit? Když bude v pořádku, nachystá se na podzim

Prvomájová steeplechase v Lysé nad Labem bude ve středu nečekaným prvním letošním  startem pro Ocean Life, loni druhého koně meranského Gran Premia. Lysá se ale ukazuje jako vítané zpestření i pro další italskými překážkami protřelé účastníky, a k vidění budou i žlutočerné barvy Scuderie Aichner. Dlouhodobě nejúspěšnějšího  italského majitele bude v Prvomájové steeplechese reprezentovat devítiletý Prince d´Orage, který už si Lysou loni vyzkoušel  při souboji se Swinging Thomasem v Memoriálu Evy Palyzové.

„Tento start pro něj je logický,“ vysvětluje jeho směřování do Polabí trenér Josef Váňa mladší. „Startoval teď většinou ve Francii, a tak v Itálii ztratil handicap a nemáme tam s ním moc co běhat. Do velkých dostihů tam až tak dobrý není, a v Lysé se mu to loni líbilo. Se Swinging Thomasem předvedl dost dobrý výkon,  když se mu povede podobně, určitě budeme za nějaký výsledek vděční.“

Váňa si je ale vědom toho, že ve středu se v Lysé sejde velmi kvalitní konkurence a prosadit se proti ní bude pořádně složité. „Uvidíme, soupeři jako Aeneas nebo Ocean Life jsou hodně kvalitní koně, prosadit se nebude jednoduché,“ říká trenér, jehož do Lysé lákají takém dostihy poníků, kde se od něj čeká mohutné povzbuzování.

Zajímavý návrat po zranění v Lysé absolvuje další z jeho svěřenců Passion Return, jenž naposledy startoval ve Francii v prosinci roku 2022. „Je to první start po dlouhé době, a i když měl dostih také ve Wissembourgu, zvolili jsme pro něj jednodušší variantu u nás doma. Půjde si to po vážném zranění vyzkoušet ve steeplechase, a podle výsledku budeme  plánovat jeho další kariéru,“ říká Josef Váňa mladší.

V jeho stáji se momentálně chystá i další návrat po zdravotní pauze, a to v podání loni skvělého Suroita. Ten se loni skvěle prezentoval v největší francouzské steeplechase pátým místem, letos v květnu ale Grand Steeple-chase de Paris nestihne.  Má za sebou měsíc klusání po tvrdším povrchu,  a  příštích dnech ho čeká prohlídka. Pokud doktor potvrdí, že je v pořádku, začali bychom s ním pracovat a připravit ho na velké podzimní dostihy ve Francii,“ říká na adresu desetileté stájové hvězdy.