Očekávané se stalo skutkem, Mullins britským překážkovým šampionem

Už ve čtvrtek mluvil trenér Dan Skelton o tom, že jsou poraženi, naděje na zisk titulu britského trenérského šampiona na překážkách se rozplývala. Willie Mullins si nadále udržoval náskok zhruba 180 tisíc liber. V sobotu odpoledne přijel do Sandown Parku Skelton s pěti koňmi, kteří mohli vydělat 322 tisíc liber. Po třech dostizích bylo rozhodnuto. Mullinsův El Fabiolo doběhl druhý v Celebration chase na 3200 metrů za Jonbonem, tím vybojoval trenérovi 36 329 liber. Irský elegán v tu chvíli vydělal v Sandownu více peněz než Skelton, který už měl jen dvě šance. Ani při dvou výhrách se na první místo nemohl vrátit. William Peter Mullins se stal britským překážkovým šampionem sezony 2023/24.

Jeho krajan Vincent O’Brien vyhrál šampionát v letech 1952/53 a 1953/54. Irský trenér slaví přesně po dlouhých 70 letech. Před dvěma týdny, když I Am Maximus vyhrál Velkou národní v Aientree se Mullins rozhodl k útoku na šampionský titul. „Sejdeme se v Ayru, Perthu i Sandownu, dal jsem Danu Caseymu pokyn, aby přihlásil všechno, co se kam vejde,“ prohlásil Mullins po triumfu v Aintree.

O týden o později, před sobotou na dráze v Ayru, o několik tisíc Mullins se Skeltonem prohrával, ale MacDermott vyhrál po cílové fotografii Skotskou národní a převaha byla na straně Ira, navíc v posledním dubnovém týdnu se vyplnila jeho slova. Paul Townend s Mullinsovým synem Patrickem se stali kočovníky. Z Británie do Irska a zpátky a několikrát za sebou. Stovky kilometrů naskakovaly jak na běžícím pásu. Větším cestovatelem se stal Patrick Mullins. Pondělí – Ffos Las (Wales - vítězství), úterý – Tipperary (Irsko – vítězství), středa – Ludlow (Anglie – Vítězství), čtvrtek – Wexford (Irsko), pátek – Perth (Skotsko – vítězství) a sobota – Sandown Park (Anglie – 3. místo).

Úspěch se dostavil. Jedinečná příležitost byla využita.

V posledních 18 sezonách vládli trenérskému šampionátu Paul Nicholls (14x) a Nicky Henderson (4x). Paul Nicholls se letos mohl dotáhnout na rekordmana Martina Pipa, ale musí si minimálně rok počkat.

Mullins odjížděl ze Sandownu s cennými triumfy. Druhým vrcholem odpoledne v Sandownu byl bet365 Gold cup handicap chase na 5800 metrů, kam poslal Mullins tři koně. Stejně jako před týdnem v Ayru vyhrál těsně, tentokrát s osmiletým Minella Cocooner, kterého vedl synovec Danny Mullins. Dlouho vedoucí Annual Invictus ztrácel u cílového mezníku krk. „Jsem rád, že mohu být členem vítězného týmu, ale jsem malou součástí Willieho úspěchu,“ radoval se Danny Mullins. „Danny je náš super náhradník, jsem rád, že se mu podařilo vyhrát a majitelům děkuji, že jsme mohli vyrazit do Sandownu a nikoli příští týden do Punchestownu,“ děkoval Willie Mullins. Třetí dokončil druhý Mullinsův svěřenec Nick Rockett s Townendem.

V Select hurdle na 4300 metrů o 35 minut později slavil Willie Mullins druhé vítězství odpoledne zásluhou šestiletého Impaire Et Passe s Paulem Townendem. V souboji se sedmičkou soupeřů potvrdil roli favorita a Mullinsův účet se v končící sezoně ve Velké Británii zastavil na 28 vítězstvích a zisku 3 325 000 liber.

Od úterý do soboty příštího týdne končí překážková sezona v Irsku, kde se koná Festival v Punchestownu a Willie Mullins se bude snažit vylepšit svá loňská maxima, především vyběhané dotace. Šampionský titul by mu při náskoku 1,6 milionu euro neměl uniknout. Otázka spíše zní, zda Paul Townend smaže náskok 7 vítězství Jacka Kennedyho v jezdeckém šampionátu.