Lysá nad Labem: Váňova hegemonie pokračuje

Jediným tuzemským dostihovým dnem tohoto týdne bylo středeční odpoledne na závodišti Lysé nad Labem, jehož vrcholem byl Memoriál Evy Palyzové, ve kterém se, můžeme říci, že tradičně, jako trenér prosadil Josef Váňa starší, neboť ve dvanáctileté historii tohoto dostihu se jeho svěřenci prosadili již poosmé. Vítězem se však nestal favorizovaný vítěz posledních tří ročníků Aeneas, který nakonec v dostihu nestartoval, nýbrž jeho tréninkový kolega Dusigrosz (ž. Velek), který po několika méně úspěšných startech navázal na loňské triumfy ve Zlatém poháru a Velké mostecké…

Do letošního ročníku Memoriálu Evy Palyzové o pohár hejtmanky Středočeského kraje (stch cc I. kat., 5+, 4 600 metrů, 150 000 Kč) po škrtu Aenease odstartovalo devět koní, přičemž o tempo se v průběhu dostihu starala především loňská vítězka Prvomájové steeplechase Antalgigue (ž. Kratochvíl) připravovaná Lubošem Urbánkem a svěřenec Lenky Kvapilové Dumon Roclay (ž. Novák). Do cílové roviny startovní pole přivedla právě stáj Lokotrans reprezentující Antalgique, avšak zde nedokázala odolat finiši zvnějšku útočícího Dusigrosze (ž. Velek) sledovaného Arganem (ž. Liška). Reprezentant stáje Joly Jiřího Odcházela, která se listiny vítězů zapsala již potřetí (první dva ročníky Memoriálu ovládl Soros), Dusigrosz zvítězil o dvě a půl délky před Arganem, Antalgique na třetím místě ztrácela pět délek, čtvrtý Godsalino (ž. Faltejsek) další čtyři a tabuli s odstupem šesti délek uzavřel Dumon Roclay.

Ačkoli v hlavním dostihu se žokeji Janu Kratochvílovi v sedle Antalgique nepodařilo navázat na vítězství z posledních třech ročníků, kterých dosáhl s Aeneasem, v obou rámcových překážkových dostizích slavil vítězství se svěřenci trenéra Luboše Urbánka v barvách stáje Lokotrans – v sedle Averise triumfoval ve Steeplechase města Milovice (stch IV. kat., 4+, 3 500 metrů, 50 000 Kč) a se čtyřletým Pallatiumem si suverénně podmanili závěrečné Proutěné překážky Conseq (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 50 000 Kč).

V rovinové části programu se dařilo trenéru Michalu Kalčíkovi, který získal vítězný double, když jeho Sorbet (žk. Zedková) zvítězil v Memoriálu Jiřího a Milenky Špačkových (IV. kat., 3+, 1 700 metrů, 30 000 Kč) a Frami Hit vedený žokejkou Vendulou Korečkovou po boji ovládl Handicap společnosti Pragis (V. kat., 3+, 1 300 metrů, 20 000 Kč). Double si připsala si i Vendula Korečková, když k triumfu s Frami Hit přidala vítězství v jednom z hlavních bodů rovinového programu trojkové Ceně Stavebniny Řezáč (III. kat., 3+, 1 700 metrů, 45 000 Kč), kde s favorizovaným Dragon Arrowem z šampionské tréninkové centrály rodiny Vocáskových, zvítězila jistě o dvě a tři čtvrtiny délky před většinu dostihu tempo diktující Rabbit Coulsty (ž. Chaloupka).

Druhým z trojkových rovinových vrcholů středečního odpoledne byla dvouletým koním určená Cena společnosti Tipsport (III. kat., 2 l., 1 000 metrů, 45 000 Kč), v níž se prosadil vraník s přiléhavým jménem Black Dark (žk. Mokrošová), který po boji o tři čtvrtiny délky porazil bělouše Danny Daddyho (ž. Chaloupka), krk na třetím místě ztrácela favorizovaná bělka Fanny (ž. Andrésová). Zbývajícími vítězi v rámci programu svátečního středečního odpoledne v Lysé nad Labem se stali Palomina (ž. Zatloukal) trenéra Josefa Vymazala, která zvítězila v Ceně Nutri Horse (IV. kat., 3+, 2 200 metrů, 30 000 Kč) a svěřenka Tomáše Duchoně Roxette (ž. Chaloupka) triumfovavší v Handicapu Hotelu Olympionik (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 20 000 Kč).