Karlovy Vary: Rex of Thunder na vítězné vlně

Vrcholem letošního třetího dostihového odpoledne na závodišti v Karlových Varech – Dvorech byl 93. ročník dvoukilometrové Ceny města Karlovy Vary – Memoriálu Josefa Dolejšího. V letošním ročníku tohoto dostihu, jehož historie sahá až do roku 1899, se prosadil favorizovaný svěřenec Jana Demeleho Rex of Thunder, který tak navázal na vítězství v pražském Zlatém poháru a zařadil se tak mezi nejúspěšnější koně dosavadního průběhu letošní sezóny.

Na startu letošního 93. ročníku Ceny města Karlovy Vary – Memoriálu Josefa Dolejšího (I. kat., 3+, 2 000 metrů, 135 000 Kč) se sešlo pět koní, mezi nimiž sázející nejvíce věřili čtyřletému svěřenci Jana Demeleho Rex of Thunderovi, v jehož sedle byl jeho stálý jezdec žokej Michal Demo. Nejkritičtější okamžik pro reprezentanta stáje Březová přišel ještě před startem, kdy se mu opět příliš nechtělo do startovacích boxů, avšak na rozdíl od Bratislavy, kde se ho začátkem června před VC Slovenska do boxů zavést nepodařilo, tentokrát zavaděčům příliš nevzdoroval. Po startu se diktování tempa ujal o třístý kariérní triumf usilující žokej Jan Verner v sedle valacha Ophelia’s Aidan, za ním s mírným odstupem cválal druhý favorit Australien (ž. Liška), zatímco Rex of Thunder pole s mírnou ztrátou uzavíral. V cílové rovině přešel do vedení loňský vítěz EJC Lokotrans Middle Australien, avšak to již zezadu akceleroval Rex of Thunder. Jeho jezdci chvíli trvalo, než ho srovnal do přímého směru, ale jakmile se mu to podařilo nebylo co řešit, Rex of Thunder minul soupeře a chválen svým jezdcem zvítězil lehce o tři délky před Australienem, třetí jeden a půl délky zpět dokončil Sparkle Shout (žk. Mokrošová), dalších pět délek ztrácel čtvrtý Orleano (ž. Laube) a se ztrátou jedné a čtvrt délky doběh uzavřel Ophelia’s Aidan.

V rámci doprovodného programu se nejvíce dařilo stáji Dr. Evy Nieslanikové, jejíž reprezentanti zvítězili ve dvou dostizích – po více než roce se na dráhu navrátivší rekonvalescentka Maverana (žk. Mokrošová) se prosadila v těsném doběhu Ceny primátorky města Karlovy Vary (III. kat., 3+, 2 000 metrů, 60 000 Kč) a v Memoriálu Ing. Jiřího Chaloupky (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 40 000 Kč), zařazeného do seriálu Mistrovství světa amatérských jezdkyň Fegentri, zvítězil tříletý Minchir vedený amatérkou Terezou Jedličkovou. Na double dosáhla i jezdecká jednička stáje rodiny Nieslanikových žákyně Sabina Mokrošová, když v závěrečné Ceně společnosti Jan Becher Karlovarská Becherovka (V. kat., 3+, 2 000 metrů, 25 000 Kč) triumfovala v sedle tříleté Hello Belly trenéra Zdenka Seménky.

V těsném doběhu úvodní vytrvalecké Ceny společnosti Tipsport (IV. kat., 3+, 2 400 metrů, 40 000 Kč) se prosadila svěřenka Heleny Voršilkové Arielle v sedle s trenérčiným synem žokejem Adamem Florianem, v následujícím handicapu Cena Nadace města Karlovy Vary (III. kat., 3+, 1 400 metrů, 60 000 Kč) na triumf z před třech týdnů stejným způsobem navázal Michalem Kalčíkem připravovaný Silver Trigger (L. Charvát). V rámci nedělního odpoledne Cenou Hipodromu Holoubek (stch IV. kat., 4+, 3 500 metrů, 60 000 Kč) odstartovala i letošní karlovarská překážková sezóna, když jejím prvním vítězem se stal Ambrosius (ž. Benš) připravovaný světoběžníkem Gregem Wroblewskim.