TZ DS Pardubice: Sternkranz si strhujícím finišem sáhl na Stříbrnou trofej

Vítězství ve Stříbrné trofeji získal svěřenec Josefa Váni mladšího, osmiletý hnědák Sternkranz s žokejem Josefem Bartošem v sedle. I druhé vítězství v dalším hlavním dostihu – Křišťálovém poháru města Pardubic se urodilo až v samotném závěru. Skvělým koncem doslova přiletěla teprve čtyřletá hnědka Pomella s Jakubem Kocmanem v sedle. Zlatou sponu pro nejlepšího tříletého koně získal Fort Medoc.

STŘÍBRNÁ TROFEJ – Cena pivovarů Staropramen

Z nuly na sto se před cílovou rovinou rozjel k parádnímu finiši Sternkranz s žokejem Josefem Bartošem v sedle. Když přitom jeho soupeři Ho My God a Popinjay točili v oblouku do cíle, nevypadalo to, že by je favorit mohl ještě ohrozit. Stalo se. Žokej Josef Bartoš rozhýbal hnědáka k velkému výkonu a oba tuhnoucí soupeře v cílové rovince porazil. Hnědák v trenérské péči Josefa Váni mladšího tak měsíc po vítězství ve Zlatém poháru EŽ Praha ve Velké Chuchli ovládl i Pardubice.

„Dnešní vítězství nebylo těžké jen pro žokeje Bartoše, který musel celou dobu Sternkranze podporovat, ale i pro nás na tribuně, když jsme před cílem viděli, jakou má ztrátu. Kůň ale ukázal pěkný finiš a vyhrál," řekl trenér vítěze Josef Váňa mladší. Majitel valacha Josef Aichner z Německa se tak prvenstvím naladil na zítřejší Velkou pardubickou, kde startuje jeho další kůň Brunch Royal. „Nabízelo se, když panu Aichnerovi běhá v neděli ve Velké pardubické Brunch Royal, abychom obsadili i další dostihy, když tu tráví celý víkend," řekl Váňa mladší. Naznačil, že pokud by se v neděli jeho svěřenci významně zadařilo, mohly by se černo-žluté barvy stáje Scuderia Aichner na pardubickém závodišti objevovat častěji.

Na druhém místě skončil Popinjay s žokejem Jaroslavem Myškou, třetí doběhl Ho My God s francouzským žokejem Benoitem Claudicem.

KŘIŠŤÁLOVÝ POHÁR MĚSTA PARDUBIC

V Křišťálovém poháru se prosadila jediná klisna, která byla také nejmladším koněm v šestičlenné startovní listině. Až do cílové roviny pole koní zavedl tempo diktující Folburg De Palma, ovšem vranka slábnoucího valacha přespurtovala a překvapivě vyhrála. Už při svém minulém startu přišla mocným koncem, ovšem tehdy skončila druhá. „Kdyby Kubovi nevypadl třmen, mohlo to být už tenkrát výborné. Ale vyšlo to teď," řekl asistent trenéra Ivan Řezáč, který ocenil také výkon Jakuba Kocmana. „Přesně splnil ordre, nechal ji cválat za koňmi a ona ten konec má," řekl Řezáč na adresu jezdce, jemuž k titulu žokeje zbývá poslední vítězství. Za vítěznou vrankou skončil Folburd De Palma, třetí pak Tcheque King.

ZLATÁ SPONA TŘÍLETÝCH BICZ HOLDING 2022

Výrok „lehce“ pak vynesl sbor rozhodčích ve Zlaté sponě tříletých BICZ holding 2022. Ryzák Fort Medoc v péči trenéra Pavla Tůmy potvrdil roli favorita a v sedle s žokejem Janem Odložilem zvítězil.

V málopočetném poli koní se nikomu ze tříletých nechtělo dopředu. Nechuť cválat ve svižnějším tempu vynesla na čelo favorita Fort Medoca, který se tam střídal s Nanamixou. Svěřenec Pavla Tůmy se plně prosadil v závěru a i svůj třetí životní start proměnil ve vítězství. „Ve stáji máme pět výborných tříletých. Ti nejlepší běhají v Itálii. Tento je nejpomalejší, bude běhat tady," řekl na adresu vítězného ryzáka jeho majitel Jiří Charvát. Za Fort Medocem skončil La Salinero s žokejem Ondřejem Velkem a Nanamixa s Claudicem.

ROVINOVÝ PROGRAM

V rovinovém programu se dvakrát prosadil žokej David Liška, který pro stáj Pure Nutrition vyhrál nejdříve s valachem Procellarum a následně pro slovenskou stáj Mihalík Racing s černou hnědkou Natty´s Star.

Boj o rovinovou šampiónku opět zdramatizovala žokejka Jiřina Andrésová, které v sedle Vévody odolala o krátkou hlavu útoku klisny Anoaster s žokejem Milanem Zatloukalem. Vítězný Vévoda je potomkem Egertona a klisny Vltavy. „Vévoda je tempař, i na čele je dost poslušný. Také v práci ho takhle jezdím. Navíc i na té špici umí relaxovat. Ale jestli se před nás v závěru nedostal druhý kůň, to jsem si jistá nebyla," řekla po doběhu vítězná Andrésová, která bojuje o titul rovinové šampionky s Vendulou Korečkovou.