Keeneland: Na trávě pod taktovkou Evropanů

Dostihové závodiště Keeneland v Lexingtonu v americkém státu Kentucky letos potřetí hostilo vrchol podzimní části americké dostihové sezóny Breeders‘ Cup. Tento mítink je v posledních letech rozdělen do dvou dnů, když v pátek jsou na programu dostihy pro dvouleté, zatímco v sobotu se předvedou tříletí a starší koně. V rámci páteční pětice dostihů pro dvouleté se dařilo evropským koní, kteří opanovali tři z nich, když dobule zaznamenal irský „Maestro“ Aidan O’Brien, jehož svěřenci Meditate a Victoria Road za asistence Ryana Moorea opanovali oba mílové dostihy na trávě a přinesli mu tak čtrnácté a patnácté vítězství v rámci tohoto mítinku, čímž vyrovnal Chada Browna na třetím místě v historickém pořadí nejúspěšnějších trenérů.

Prvním z pětice pátečních dostihů byl Breeders' Cup Juvenile Turf Sprint (Gd-1, 2 l., 1 100 metrů, 1 000 000 $), sprint na pět a půl furlongu na trávě, ve kterém měla Evropa početné zastoupení na čele s vítězkou Prix de l’Abbaye The Platinum Queen (H. Doyle), zatímco domácí příznivci věřili především Love Reigns (I. Ortiz Jr.) trenéra Wesleyho A. Warda. Obě favorizované klisny však nakonec v dostihu nehrály podstatnou roli a díky odvážnému manévru po vytočení do cílové roviny, kdy ho jeho jezdec William Buick protáhl po bariéře a z takřka beznadějné pozice prokličkoval celým startovním polem najednou až najednou mohl bojovat o vítězství,  zazářil zpočátku nestíhající svěřenec Charlieho Applebyho Mischief Magic. Syn australského šampiona Exceed and Excela v blankytně modrých barvách stáje Godolphin Mischief Magic zvítězil o délku před dalším anglickým koněm Dramatised (R. Moore), který o krk porazil nejlepšího z domácích koní Private Creed (J. Rosario).

Následoval NetJets Breeders' Cup Juvenile Fillies (Gd-1, 2 l. kl., 1 700 metrů – dirt, 2 000 000 $), ve kterém se také prosadil kůň ze zadních pozic, konkrétně svěřenka Marka Cassea Wonder Wheel (T. Gaffalione), jež se v roli druhé favoritky po vytočení do rovinky prosmýkla kolem soupeřek a stupňovaným finišem zvítězila o tři délky před Leave no Trace (J. Lezcano), třetí další délku zpět finišovala Raging Sea (F. Prat).

Třetí dostih se opět konal na trávě a byl jím Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf (Gd-1, 2 l. kl., 1 600 metrů, 1 000 000 $), do kterého jako favoritka odstartovala coolmorská Meditate (R. Moore), jež v posledních startech obsadila druhá místa v Gr. 1 vrcholech pro dvouleté klisny v Irsku  (Moyglare Stud Stakes)  i v Anglii (Cheveley Park Stakes). V dostihu jí její jezdec Ryan Moore usadil za střed pole, v cílové rovince pak dcera letos velmi úspěšného plemeníka No Nay Never pouze pod jeho rukama akcelerovala, startovní pole oběhla z vnější strany a s přehledem zvítězila o dvě a půl délky před domácí Pleasant Passage (I. Ortiz Jr.), další dvě a čtvrt délky zpět třetí finišovala další domácí reprezentantka Cairo Consort (J. Rosario).

Čtvrtým dostihem pátečního programu byl FanDuel Breeders' Cup Juvenile presented by Thoroughbred Aftercare Alliance (Gd-1, 2 l. hř. a val., 1 700 metrů, 2 000 000 $), ve kterém byl desetinovým favoritem ve třech dosavadních startech neporažený svěřenec Boba Bafferta Cave Rock (J. J. Hernandez). Ten také hned po startu odskočil na špici, kde se přetahoval o první místo s outsiderem Hurricanem J (J. Tlalamo), výsledkem bylo až příliš rychlé tempo, tak Cave Rock sice do rovinky točil jako první, avšak ve finiši již nenašel síly na nástup Toddem Pletcherem připravovaného Forteho (I. Ortiz Jr.). Forte zvítězil o jeden a půl délky před stagnujícím Cave Rockem, třetí s odstupem dvou a čtvrt délky fiišoval National Treasure (J. R. Velasquez).

Posledním pátečním dostihem byl Breeders' Cup Juvenile Turf (Gd-1, 2 l. hř. a val., 1 600 metrů, 1 000 000 $), jehož favoritem byl godolphinský Silver Knott (W. Buick). Ten v dostihu dlouho sahal po vítězství, ale v jeho samém závěru se musel sklonit před coolmorským Victoria Roadem (R. Moore), který ho nakonec zdolal o krk, zatímco třetí místo obsadil domácí Nagirroc (M. Francko). Syn vítěze 2 000 Guineas Saxon Warriora tak pro svého trenéra Aidana O’Briena získal patnáctý triumf v rámci tohoto mítinku.