Leopardstown nejsou Lurdy, tady se zázraky nedějí

Touto větou zhodnotil trenér Ted Walsh výsledek nedělních Irish Champion Hurdle, ve kterých se fenomenální Honeysuckle (R. Blackmore) snažila o návrat na vítěznou vlnu, na které se vezla od začátku své kariéry před pěti lety. Tyto ambice však rázným způsobem utnul Mullinsův State Man (P. Townend), když populární klisně při pokusu o zisk čtvrtého vítězství v tomto dostihu uštědřil nekompromisní téměř pětidélkový direkt. 

Při šestnácti startech letos devítiltá klisna Honeysuckle, kterou v Knockeenu od začátku kariéry připravuje trenér Henry de Bromhead, nenašla přemožitele, až loni v prosinci při vstupu do letošní sezóny v Hatton’s Grace Hurdle na závodišti ve Fairyhouse poprvé okusila hořkost porážky, když finišovala třetí za Teahupoo a Klasical Dream, avšak až do závěrečných metrů se svými přemožiteli bojovala. Při svém osmnáctém startu v Irish Champion Hurdle (pp Gd-1, 4+, 3 219 metrů, 200 000 €) však narazila na koně, který jí nedal šanci, o tři roky mladšího svěřence Willieho Mullinse State Mana. Paul Townend v jeho sedle diktoval tempo od startu dostihu a i když si Rachel Blackmore s Honeysuckle hlídala pozici blízko něj neměla šanci – v oblouku do cílové roviny State Man začal stupňovat tempo a bez většího úsílí si vypracoval dvou až tří délkový náskok, který vyjíždění soupeři nedokázali zkracovat. Poslední skok si Townend pohlídal a „changing of guard“ bylo potvrzeno. State Man zvítězil o čtyři a tři čtvrtiny délky před Honeysuckle, která druhé místo ubránila o půl délky před vítězovým tréninkovým kolegou Vabanem (D. Mullins).

 

Předběžný favorit cheltenhamských Champion Hurdle Constitution Hill tak má nového vyzyvatele, zatímco realizační tým detronizované šampionky řeší co bude dál, přičemž v úvahu přicházejí tři možnosti – v očích skalních puristů „nejčestnější“ cesta v podobě pokusu o obhajobu triumfů v Champion Hurdle se ve světle nedělního výsledku jeví jako minimálně bláhová, varianta absolvovat One last dance v cheltenhamských Mares‘ Hurdle, v nichž získala první festivalové vítězství po památném souboji s Benie des Dieux, ke které se aktuálně nejvíce kloní trenér de Bromhead anebo odchod do důchodu bez avizovaného rozloučení na dráze, což by si nejspíš přála většina těch, kteří Honeysuckle se slzami v očích vítali při jejím návratu do paddocku po nedělním dostihu. Nezáviděníhodná volba, neboť jak ve svém komentáři poznamenal Alan Sweetman „z historie válečnictví víme, že mezi odvahou a bláznovstvím je jen tenká hranice“.       

Doběhy všech dostihů druhého dne leopardstownského festivalu: