2023: Nejlepší úvod roku v historii

Do startu české dostihové sezony zbývá ještě měsíc, ale mnoho dostihové radosti už jsme letos zažili. Nejvíc, co první dva měsíce kalendáře, kdy nabídly. Leden a únor, doba především představování nových nadějí, ale také ještě pohledu do zpětného zrcátka viz Galavečer. Letos se ovšem spustila vítězná smršť, pojďme se na ni podívat prostřednictvím několika statistických údajů.

1993-2003 V žádné z úvodních jedenácti sezon samostatné České republiky se nepodařilo vyhrát 23 dostihů na zahraničních drahách. Změnu přinesl až rok 2004, otevření dráhy v Ebreichsdorfu, objevení překážkové „zlaté žíly“ Itálii a také vstup do Evropské unie a zjednodušení cestování.

23 Letošní účet za první dva měsíce roku čítá právě 23 výher, 10 rovinových a 13 překážkových. První rovinové vítězství koně připravovaného v Česku v prvních dvou měsících je 11 let staré, nese datum 2. února 2012 a pod ním podepsán trenér Václav Luka mladší. První překážkové vítězství v lednu nebo v únoru se podařilo získat již 7. února 1993 ve Svatém Mořici, to se ještě na zamrzlém jezeře konaly klání přes proutěné překážky.

Od roku 1993 do roku 2022 se v lednu a v únoru podařilo vyhrát celkem 9 rovinových dostihů, letos jak již bylo uvedeno 10. Neuvěřitelné. Osm triumfů vybojovali svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové, kteří měli na Francouzské riviéře tréninkový camp, dle výsledků velmi úspěšný.

13 Také 13 překážkových vítězství za první dva měsíce je rekord. Zatím maximum bylo 11 výher v předcovidovém období roku 2020. Letos je maximum o dva zásahy vylepšeno. O devět zápisů do statistiky se postarali svěřenci Josefa Váni mladšího. U Váňů už se dlouhé roky zimní pauza nedrží a výsledky se dostavují.

72 Zatím ve statistikách Jockey Clubu ČR najdeme, že se na dostihové dráze v roce 2023 představilo v dostizích 72 plnokrevníků, to je jen 6,5 % koní v českém tréninku, kteří startovali v roce 2022 v tuzemsku či v zahraničí. Jak vidno zimní starty jsou výsadou několika málo trenérů, rozhodně to není rozšířený hit od Aše k Třinci. Ze 72 startujících najdeme jen 3 české odchovance, to se jejich počet v tuzemském tréninku v posledních sezonách pohybuje mezi 35 a 40 procenty.

72 koní nasbíralo 149 startů, což dává průměr dva na jednoho startujícího koně. Určitě najdeme koně mnohem více vytěžované než jen dvě vystoupení.

11 443 175 Starty v lednu a v únoru nebyly úplně prodělečné, koním se podařilo vydělat téměř 11,5 milionu korun, což dává průměr 76 800 Kč na jeden start, chcete-li 158 932 Kč na startujícího koně. Takové statistiky domácí realita nenabízí. Vždyť uvedená celková částka představuje 28,8 % vyplacených dotací na českých drahách v roce 2022. Loni v Česku běhalo o necelých 40 milionů korun 963 koní, kteří se představili ve 3437 startech.

Prvních sedm dní března zatím mnoho úspěchů nenabídlo, ale co není, může být. Po měsíční přestávce se v Itálii rozběhnou překážky a další koně budou směřovat do francouzských rovin, možná i jinam za hranice. Čísla jasně ukazují, že první dva měsíce roku ani pro koně připravované v Česku nemusí být jen oddychové a plonkové.

(bda)