Lysá nad Labem: Kratochvíl v Prvomájové podeváté

Tradičně na 1. Máje odstartovala letošní dostihová sezóna i na závodišti v Lysé nad Labem a vrcholem byla neméně tradiční Prvomájová steeplechase, která se po dvou leté přestávce vrátila do zajetých kolejí a z vítězství se radovala dvojice trenér Josef Váňa a žokej Jan Kratochvíl, a to díky devítiletému valachovi Aeneovi reprezentujícímu stáj Statek Blata Český Ráj manželů Dufkových. Rovinovými vrcholy byl dva dostihy třetí kategorie, zatímco ve středotraťařské Ceně Benziny Milovice se suverénně prosadil sázkový favorit Fascing Rock, v dramatické koncovce vytrvalecké Ceně Partyday.cz se předloňská vítězka klasických Oaks Giannah musela sklonit před spolehlivým Decameronem.

V letošním ročníku Prvomájové steeplechase města Lysá nad Labem (stch cc I. kat., 5+, 4 200 metrů, 150 000 Kč) se představilo sedm koní, mezi nimiž byl největším favoritem trojnásobný vítěz Memoriálu Evy Palyzové a předloňský vítěz pardubické Ceny Labe Aeneas v sedle s rekordmanem v počtu vítězství v Prvomájové žokejem Janem Kratochvílem, který v letech 2014 – 2021 zaznamenal unikátní sérii osmi vítězství v řadě. Diktování tempa se krátce po startu ujal žokej Martin Cagáň v sedle čerstvé akvizice slovenské stáje Lokotrans Slovakia devítiletého valacha Enjeu d’Arthel, který se v posledních letech pravidelně účastnil největších francouzských steeplechase (Grand Steeple-chase de Paris, resp. Prix la Haye Jousselin), kde získával nižší dotace za umístění těsně za pěticí nejlepších. Lídra sledovala především dvojice Aeneas a obhájce loňského vítězství Antalgique (ž. Odložil), naopak druhý favorit a pátý z loňské Velké pardubické Argano (ž. Liška) pole s mírným odstupem uavíral. Poté co měl žokej Novák měl problémy s vytočením Dumona Roclay po absolvování irské lavice a po kontaktu s bariérou jeho sedlo opustil, žokej Kratochvíl „odbrzdil“ Aenea a přešel do vedení. Vystupňováním tempa postupně zlomil odpor soupeřů a v cíli byl o tři délky před Enjeu d’Arthel, patnáct délek vzdálené třetí místo silným finišem získal Argano půl délky před stagnujícím Antalgiquem a poslední páté místo s odstupem osmi délek obsadil loňský vítěz Velké slušovické Sexy Lord (ž. Myška).

Rovinovými vrcholy pondělního odpoledne v Lysé nad Labem byly dva dostihy třetí kategorie. Program celého odpoledne otevřela Cena Benziny Milovice (III. kat., 4+, 17 000 metrů, 50 000 Kč), ve které byl desetinovým favoritem rekonvalescent Fascing Rock (ž. Zatloukal), pro kterého to byl první start od startu v loňském derby. Roli favorita beze zbytku potvrdil, když celé pole obíhal zvenku a v cílové rovině od soupeřů odešel až na finálních šest délek o druhé místo se utkali amatéři Tomáš Roman a Anna Lebdušková v sedlech Anawy a Waste No Time, přičemž o krk úspěšnější byla Anawa v sedle s prvním jmenovaným. A právě amatérští jezdci hráli hlavní roli ve druhém z trojkových vrcholů Ceně partyday.cz (III. kat., 4+, 2 400 metrů, 50 000 Kč), kde o vítězství svedli dramatický souboj znovu Tomáš Roman v sedle po necelém roce se do dostihů vracející předloňské vítězky Oaks Giannah a Matyáš Luka vedoucí spolehlivého Decamerona. V těsném doběhu hlava hlava byl nakonec šťastnější o osm kilogramů více nesoucí Decameron, který hlavou zhoupl ve správný čas a nakonec zvítězl o krátkou hlavu, třetí místo tři a tři čtvrtiny délky za Giannah obsadila sázková favoritka, další rekonvalescentka, předloňská vítězka Gerschova memoriálu Porcinella (ž. Zatloukal).

V rámcovém rovinovém programu získal double trenér Allan Petrlíka s žokejem Davidem Liškou, a to zásluhou čtyřleté Shirocco Fritz, která k těsnému triumfu ve sprinterském Handicapu společnosti Pragis (V. kat., 3+, 1 300 metrů, 20 000 Kč) o krk před Kalčíkovým Has d’Emrou využila zaváhání žákyně Elišky Janderové v rozhodujících momentech dostihu a tříleté Rabbit Pimpernel, která se prosadila mezi svými vrstevníky v ceně O pohár dědy Koláře „Libhošť“ (IV. kat., 3 l., 1 600 metrů, 30 000 Kč), když o tři čtvrtiny délky porazila silně, ale pozdě finišující Sunny Star (žk. Zedková). Ve vytrvalecké Ceně společnosti Tipsport (IV. kat., 3+, 2 200 metrů, 30 000 Kč) se stylem start cíl lehce prosadil pětiletý svěřenec Miroslava Nieslanika Mike Majk vedený žokejem Aslanem Kardanovem, když o tři a čtvrt délky porazil favorizovanou Westernerku (ž. Zatloukal). Nejvyrovnanější doběh nabídl Handicap Domu realit (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 20 000 Kč), v jehož těsném doběhu se po tuhém boji o hlavu před Medžugorje (ž. Zatloukal) prosadil svěřenec Josefa Bartoše staršího Marios vedený Lukášem Charvátem s tím, že dobrou práci handicaperů povrdila skutečnost, že prvních pět koní se vešlo do jedné délky. Vedle hlavního dostihu byl na programu ještě jeden překážkový dostih, a to Steeplechase Parku Mirakulum (stch IV. kat., 4+, 3 700 metrů, 50 000 Kč), který ve svou exhibici proměnil svěřenec Stanislava Popelky Angkor Wat v sedle Petrem Foretem, když zvítězil zadrženě o dvanáct délek před Cape Witcherem (Neprašová), dalších pět délek zpět třetí doběhl Odigny (ž. Liška).