Brno: Double pro domácí a trenéra Petrlíka

Letošní druhý dostihový den na závodišti v Brně – Dvorskách byl úspěšný především pro pořadatele zdejších dostihů pana Josefa Vymazala, který se v roli trenéra radoval ze dvou triumfů včetně vítězství s Ferinem (ž. Složil ml.) v hlavním překážkovém dostihu Letní brněnské steeplechase, která se konala pod záštitou společnosti Charvát Group s. r. o. Na double dosáhl také trenér Allan Petrlík, který s vítězem Slovenského derby 2021 Rabbit Red Jazzem (N. Petrlík) ovládl rovinový vrchol Letní moravskou míli sponzorovanou společností Tipler Group s. r. o.

Brněnská dostihová dráha v sobotu hostila celkem osm dostihů, pět rovinových a tři steeplechase. Překážkovým vrcholem a zároveň i nejlépe dotovaným dostihem celého odpoledne byla Letní brněnská steeplechase aneb Cena Charvát Group s. r. o. (stch III. kat., 5+, 4 100 metrů, 80 000 Kč), ve které se po dvou škrtech představilo sedm koní. Dostih se odehrával po taktovkou žokeje Pavla Složila mladšího v sedle desetiletého Ferina, který v závěru odolal náporu o rok staršího vítěze jarní edice tohoto dostihu Marcona (ž. Liška) a po boji zvítězil o krk, třetí Letegerto (ž. Novák) ztrácel již devět délek. Trenérem a zároveň i chovatelem vítězného Ferina je duše brněnských dostihů pan Josef Vymazal, který v roli trenéra v průběhu odpoledne oslavil již druhé vítězství, když předtím se radoval z triumfu Fabrijan Erste, který v sedle s Miloslavou Sedlákovou o půl délky porazil Sunny Star (žk. Zedková) ve Vzpomínkovém dostihu na pana Josefa Turovského (IV. kat., 3+, 1 900 metrů, 30 000 Kč).

Zajímavým dostihem byla steeplechase Cena společnosti Aga Vlachovice s. r. o. (stch IV. kat., 5+, 3 400 metrů, 50 000 Kč), ve které se představilo deset koni mezi nimiž nechyběl někdejší grupový vítěz Kronprinz (ž. Liška), někdejší elitní vytrvalec Premier Lion (Mach), sériová rovinová vítězka Kingston Lilly (ž. Složil ml.) či někdejší špičkový dvouletek King Heart (ž. Kašný). Diktování svižného tempa se po startu chopil devítinásobný překážkový vítěz z Brna Flicker (ž. Novák), který si záhy vypracoval několikadélkový náskok, avšak nasazené tempo nakonec nevydržel a v závěru ho soupeři dostihli a v boji o vítězství již neměl co nabídnout. V závěru měl nejvíce sil Radimem Bodlákem připravovaný King Heart, který nakonec zvítězil o šest délek před Carillem (ž. Stromský), třetí Saint Shine (am. Polesná) ztrácel dalších dvanáct délek, když o půl délky předstihnul stagnujícího Flickera. Třetím překážkovým dostihem v rámci odpoledne byl Vzpomínkový dostih na amatéra Jana Vaňka (stch V. kat., 4 – 5 l., 3 400 metrů, 30 000 Kč), který měl ještě jednoznačnější průběh, když skončil zadrženým triumfem svěřence Stanislava Popelky Jacobellise (ž. Odložil) o třináct délek před Precious Rockem (ž. Liška).

Hlavním rovinovým dostihem byla Letní moravská míle, jež se letos uskutečnila jako Cena Tipler Group s. r. o. (III. kat., 3+, 1 600 metrů, 45 000 Kč), ve které se poprvé od předloňského triumfu ve Slovenském derby prosadil svěřenec Allana Petrlíka Rabbit Red Jazz, jehož v dostihu vedl trenérův syn Nikola. Rabbit Red Jazz po aktivním průběhu v závěru bez problému kontroloval snahu sázkové favoritky Gianniny (ž. Zatloukal) a zvítězil o dvě délky, třetí Sea the Night (žk. Zedková) ztrácel dalších pět délek. Stejný realizační tým stál i za triumfem v úvodním dostihu celého odpoledne Ceně Autodopravy Vlček (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 30 000 Kč), který stylem start cíl ovládl nejvyše zatížený kůň v poli Rabbit Spirit, když o šest délek porazil favorizovanou Falcon Lady (ž. Zatloukal).

Ve supervytrvalecké Ceně společnosti Mikrop Čebín a. s. (IV. kat., 3+, 3 200 metrů, 30 000 Kč) roli favorita potvrdila svěřenka Patra Kantka Bonanza Gold (Mášová), když o dvě délky porazila Lavigne (žk. Novák ml.), závěrečnou vytrvaleckou Cenu společnosti Tipsport (IV. kat., 3+ 2 200 metrů, 30 000 Kč) bylo kvůli pádu am. Petráska z Eaglewingse nutno opakovat, přičemž v početně redukovaném poli se nakonec prosadil svěřenec Michala Kalčíka Sorbet s Alenou Plimlovou, když o tři čtvrtiny délky porazil Čarovnou (ž. Hodáň) nesoucí o celých dvanáct a půl kilogramu méně.