Slušovice: Cenný Monarcho vyhrál překážkový vrchol

V sobotu se na závodišti ve Slušovicích uskutečnilo letošní druhé dostihové odpoledne. Jak je na tomto závodišti tradicí chyběl jednoznačný vrchol, neboť nejvyšší status III. kategorie měla plná polovina z osmi připravených dostihů. Nejlépe dotovaným dostihem odpoledne byl, s ohledem na vyšší prize money v překážkových dostizích, cross pojmenovaný Vzpomínka na MVDr. Antonína Černockého, který se stal kořistí svěřence Evy Petříkové Cenného Monarcha v sedle s žokejem Martinem Cagáněm. Z trojice rovinových „trojek“ byla nejzajímavější tříletým koním vyhrazená Cena hejtmana Zlínského kraje, ve které excelovaly do Oaks směřující klisny na čele s vítěznou Beauty Approach (ž. Demo).

Z osmi sobotních slušovických dostihů bylo pět rovinových a po jednom dostihu přes proutěné překážky, steeplechase a steeplechase cross counry. Co se rovinového bloku týká tři z pěti rovinových dostihů byly ceny třetí kategorie, které doplňovaly dva pětkové handicapy. Chronologicky první z trojice rovinových dostihů III. kategorie byla Cena D Plast a. s. (III. kat., 3+, 1 100 metrů, 45 000 Kč) a již čtvrtého vítězství na slušovické dráze dosáhla svěřenka Kateřiny Berthier Juvana vedená úřadující šampionkou žokejkou  Jiřinou Andésovou, když o délku porazila Dapu (Kvízová). Následovala vytrvalecká Cena hejtmana Zlínského kraje (III. kat., 3 l., 2 200 metrů, 45 000 Kč) určená pouze tříletým, ve které úřadovaly klisny směřované do Oaks, jež obsadily tři ze čtyř prvních míst, když svěřenka Miroslava Nieslanika Beauty Approach (ž. Demo) o jeden a čtvrt délky porazila Gaspariniho sestru Garmonu (ž. Havelková), třetí s odstupem tří čtvrtin délky finišovala Cantuccio (Sedláková). Trojici jedniček uzavřela mílová Cena společnosti Tipsport (III. kat., 3+, 1 600 metrů, 45 000 Kč), která se stala kořistí svěřence Radka Holčáka Calorifica (Kvízová), který o tři a čtvrt délky porazil veterána Alexandra (Sedláková). Trenér Radek Holčák s jezdkyní Sofií Kvízovou v sobotu oslavili double, když v pětkovém handicapu Cena slovenských přátel (V. kat., 3+, 2 400 metrů, 20 000 Kč) lehce zvítězil Le Conquerant o pět délek porazivší Lorelly (ž. Havelková). O hattrick usilovali v posledním dostihu Ceně stáje Valencio (V. kat., 4+, 1 800 metrů, 20 000 Kč), avšak Eternity (Kvízová) nestačila na více než třetí místo dvě a půl délky za bojující dvojicí Alpenrose (žk. Zedková) a Golden Warrior (ž. Havelková), přičemž o krátkou hlavu byla nakonec úspěšnější prvně jmenovaná svěřenka Libora Hály. 

Nejvýznamnějším z trojice překážkových dostihů byl nejlépe dotovaný dostih odpoledne Vzpomínka na MVDr. Antonína Černockého (stch cc III. kat., 5+, 4 200 metrů, 80 000 Kč), ve které se po škrtu favorizovaného Brexita otevřela cesta k triumfu pro svěřence Evy Petříkové Cenného Monarcha, který v dostihu zvítězil lehce o šest délek před Edremim (Mach), třetí s odstupem dvou délek finišoval Time in the West (ž. Stromský). V úvodních proutěnkách Cena spol. Art of Finance, invest. spol. (pp IV. kat., 4+, 3 600 metrů, 50 000 Kč) debutují Korvette (Čmiel) trenéra Luboše Urbánka naznačila obrovský potenciál, když zvítězila zadrženě o daleko před Landmarkem (Řezáčová). V prvním díle Seriálu senátora Goláně (stch V. kat., 4 – 5 l., 3 800 metrů, 30 000 Kč) pro čtyř a pěti leté koně tuzemského chovu se prosadila favorizovaná Severanka (ž. Kocman) trenéra Polese, když o jeden a půl délky porazila Remmka (ž. Zatloukal).