Merano: Shabana druhá v listed, Faltejskův hattrick

Tradiční listed dostih pro klisny na distanci 2200 metrů s celkovou dotací 42 700 euro byl vrcholem svátečního podvečera na závodišti Maia v Meranu. Mezi jedenáctkou účastnic měly české barvy dvě zástupkyně, čtyřletou Shabanu a rok mladší Eagle Babe. Prvně jmenovaná bělka se potřetí v letošním roce pokoušela o zisk statutu black type a do třetice všeho dobrého se to podařilo. Po sedmých místech v Hannoveru začátkem května a v Chantilly před měsícem si připsala druhé místo s odstupem necelých dvou délek na vítěznou Moonu, reprezentující i u nás dobře známé barvy Westminster Race Horce a připravovanou v Polsku Maciejem Janikowskim. Vítěznou klisnu vedl Salvatore Sulas.

Pro Shabanu v sedle se stálým jezdcem Martinem Laubem byl start po alpskými velikány pátým letošním a potřetí si doběhla pro dotaci a zejména pro lepší pozici v chovné kariéře. V Německu narozená klisna reprezentuje růžové barvy stáje Lokotrans a v loňském roce stala nejlepší tříletou klisnou na Slovensku, když vyhrála tamní Jarní cenu klisen, Cenu Arvy, Cenu Whisky a Oaks.

Tříleté Eagle Babe se tolik nedařilo a skončila na osmém místě s poměrně velkým odstupem na vítězku. Dráha v Meranu byla v úterý rychlá, o čemž svědčí čas vítězky 2:15,6. Je to čas srovnatelný s rekordem Nory Jeane ve Velké Chuchli na stejné distanci.

Synonymem Merana jsou ovšem překážkové dostihy, stejně v neděli byly na programu tři, ale jejich obsazení bylo velmi dietní. Divákům se představila pouze desítka koní. Hlavní pozornost se soustředila na Premio Creme Anglaise, steeplechase na 3800 metrů. Měli jsme být svědky druhého letošního souboje mezi First of Allem a L’Estranem. Ze souboje sešlo, trenér Josef Váňa mladší trio svých svěřenců škrtl, stejně jako Zdeněk Seménka Quinze de la Rose. Dostih s trojicí účastníků se tak stal spanilou procházkou pro First of Alla. Sedmiletý ryzák připravovaný Pavlem Tůmou si připsal třetí letošní výhru ze stejného počtu startů. V oblouku před cílovou se snažil o progres Ballinsco, ale po zatočení do cílové, přidal First of All několik rychlostních stupňů a u mezníku byl o daleko první.

To už bylo druhé vítězství pro Jana Faltejska v rámci odpoledne. První si připsal v proutěnkách na 3300 metrů se Skins Rockem Zdeňka Seménky, který o třičtvrtě délky porazil novou akvizici Josefa Aichnera Herve du Seuil. V proutěnkách pro tříleté na 3300 metrů vedl Jan Faltejsek Nabila trenéra Pavla Palczynského. O tři délky na druhém místě finišoval Josefem Váňou připravovaný Makassir.

Úterní odpoledne také nabídlo dva dostihy francouzského seriálu krosových dostihů, z českého pohledu byl zajímavější ten v Pompadour na 5000 metrů s celkovou dotací 57 tisíc euro a pěticí účastníků na startu. Čtvrté vítězství v letošním roce a osmé v řadě od pádu v Pardubicích v říjnu 2021 vybojovala osmiletá klisna Born To Be A Queen v sedle Kilianem Duborgem. Potřetí splnila podmínky pro účast ve Velké pardubické, ale jak ukazují francouzské reálie je spíše specialistkou na krosy od 4600 do 5200 metrů, tedy Cenu Labe. Ta má ovšem výrazně nižší dotaci než francouzské krosy, kde jen za letošní rok vydělala více než 86 tisíc euro (více než 2 miliony korun).