Pardubice: Nejlepší letní osvěžení je Pomella

Pětiletá vranka Pomella potvrdila třetí srpnovou sobotu v Pardubicích své vítězství v loňské edici Křišťálového poháru. Tehdy se mezi elitou prosadila o více než dvě délky proti starším soupeřům. Nejen majitele, ale i obecenstvo zklamala ve Zlatém poháru koncem června, ale na to má realizační tým jasné vysvětlení. „Začne běhat až v půlce prázdnin, na jaře s ní není vůbec žádná řeč. Trénink se odvíjí podle její nálady a formy.“

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, a tak francouzská rodačka reprezentující barvy stáje JAZAM už je své kůži. Letní cena města Pardubic na 3200 metrů toho byla jasným důkazem. Více než jeden okruh na pardubické dráze ji žokej Jakub Kocman držel v poli, zhruba 800 metrů před cílem ji pobídl a o vítězi nebylo pochyb. „Já už jsem skoro věděl po pruby, že už zase bude bojovat o vítězství, protože, když je tahavá a chtivá, tak to dobře dopadne. Povedlo se mi jít vnitřkem, v závěru jsem ji podpořil, ať drží tempo, aby na nás nepřišli koně za zadu,“ vysvětloval spokojený žokej Jakub Kocman.

Výrok cílových rozhodčích, velmi lehce daleko, hovoří za vše.

„Problém jsem měl jen s držením (úsměv), abych počkal, co nejdéle, aby potom vystřelila. Trochu jsem se také bál Honzy Macha, jak mu ujelo sedlo, aby nespadl pod nohy a nestal se nějaký karambol. Naštěstí toto se mi vyhnulo, a potom už to bylo bez problémů. Dneska byla naprosto vyměněná oproti Zlatému poháru,“ vysvětloval Jakub Kocman.

Realizačnímu týmu okolo Jozefa Franka před předáváním čestným cen Jakub Kocman sdělil: „Je to kůň jako prase.“ Později ještě k tomu dodal: „Když to srovnám za svou kariéru, je to nejtřídovější kobyla, na které jsem v České republice seděl. Tady je to hodně třídová a mohli by to zkusit i venku.“

Plány realizačního týmu ovšem směřují do Pardubic, kde by měla obhajovat říjnový triumf. „Teď ji dáme odpočinek a půjdeme Křištálový pohár města Pardubic, aby obhájila loňské vítězství. Uvidíme, jaká bude konkurence a jak uspěje, potom můžeme uvažovat, že by i vycestovala.“ Pro letošní rok se ani nepočítá, že běhala delší dostihy než dvě míle, na kterých sbírá úspěchy.

Druhé místo si připsal Eisenherz a třetí místo vybojoval papírový favorit Popinjay.

Z rovinového programu by nejprestižnějším Pohár BICZ holding na 2480 metrů, kde lehce vyhrála Porcinella trenérky Vocáskové s Lenkou Neprašovou.