Nedělní karlovarská derniéra

Netradičně brzy se v neděli uzavřela letošní dostihová sezóna na závodišti v Karlových Varech, vrchol tradičního posledního dne tamní sezóny Cenu zimní královny, bude letos hostit závodiště v Pardubicích. Itinerář karlovarské derniéry čítal celkem položek, mezi nimiž nejvýznamnější byla vytrvalecká cena Cena Mediag PB a. s., která ač proponována pouze jako dostih II. kategorie přilákala na start řadu kvalitních koní na čele s aktuálně nejlépe hodnoceným tuzemským rovinovým koněm Vert Liberte, jehož průběžý handicap má hodnotu 91 kilogramů. To, že nejlepší soupeři měli známku o 14 kilogramů nižší z něj udělalo desetinového favorita a této roli nakonec dostál, i když žokej Petr Foret v jeho sedle se načasováním jeho finiše postaral o nejdramatičtější koncovku celého dne.

V hlavním nedělním dostihu Ceně Mediag PB, a. s. (II. kat., 3+, 2 400 metrů, 100 000 Kč) se představilo devět koní, mezi nimiž byl desetinovým favoritem pětiletý svěřenec Dalibora Töröka Vert Liberte (ž. Foret), letos startující výhradně ve Francii a to nikoli neúspěšně, neboť z posledních dvou startů na úrovni listed, měl na svém kontě třetí a čtvrté místo. V dostihu samotném se o tempo starala žokejka Jiřina Andrésová v sedle svěřence svého manžela Dušana Vévody na kterého ve finiši zaútočila loňská vítězka Oaks a třetí ze St Leger Vignetta (ž. Florian). Favorizovaný Vert Liberte v cílové rovině pomalu akceleroval z hlubin startovního pole a musel napnout všechny síly, aby to stihnul…  Vert Liberte nakonec zvítězil o tuhém boji o krátkou hlavu před Vévodou, který za sebou se stejným rozdílem udržel Vignettu, jeden a čtvrt délky za ní na čtvrtém místě finišoval Well Prepared (ž. Chaloupka) a tabuli se stejným odstupem uzavřel American Charlie (ž. Zatloukal).

Rámcovému programu kraloval vedoucí průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu čili rovinového jezdeckého šampionátu, žokej David Liška, který vyhrál hned tři dostihy a svůj náskok na průběžně druhého Milana Zatloukala navýšil již na sedm vítězství. Dvakrát Liška triumfoval se svěřenci Miroslava Nieslanika – nejprve s dvouletým ryzákem Moraliste v úvodní Ceně EBF Stallions (III. kat., 2 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč) a poté s o dva roky starším Alzirem v Ceně společnosti Aquatherm (III. kat., 3+, 2 000 metrů, 60 000 Kč). Třetí triumf pak přidal se Shosannou trenérky Evy Záhorové v pětkovém handicapu Memoriál Václava Kučery (V. kat., 3+, 1 400 metrů, 20 000 Kč).

Dvakrát se v průběhu odpoledne prosadila i nová Shooting star BFlow Ladies Cupu Alena Plimlová, která se díky dvěma triumfům se svěřenci Michala Kalčíka – nejprve se San Godenzem v Ceně hřebčína Darhorse (IV. kat., 3+, 1 600 metů, 40 000 Kč) další části seriálu dostihů pro české odchovance sponzorovanm společností Conseq a posléze i se Silver Triggerem v handicapu Cena společnosti Tipsport (III. kat., 3+ , 1 600 metrů, 60 000 Kč), počtem vítězství dotáhla na vedoucí Martinu Havelkovou. Posledním dosud nezmíněným jezdeckým vítězem se v neděli stala Sofie Kvízová, která se svěřencem Radka Holčáka Little Lordem opanovala závěrečnou Cenu společnosti Tipsport (III. kat., 3+, 1 000 metrů, 60 000 Kč).