Sternkranzův hattrick ve Zlatém poháru

Zlatý pohár Elektrizace železnic, proutěné překážky na 4200 metrů, se stal ve své historii záležitostí především otce a syna Váňových, 17. ročník tuto skutečnost jen podtrhl. Josef Váňa mladší si připsal čtvrté trenérské vítězství, stejný počet nasbíral i jako jezdec pro svého otce. Jméno Josef Váňa najdeme v listině vítězů celkem u deseti ročníků Zlatého poháru. Čistý hattrick pro tmavého hnědáka Sternkranze se ovšem nerodil lehce.

Čtyřhlavé pole bylo v oblouku před cílovou rovinou a Strenkranz se propadl na třetí místo. „Tempo bylo velmi rychlé a on ho neakceptoval, už jsem si myslel, že ho nechám v klidu doběhnout na třetím místě,“ sděloval po dostihu žokej Josef Bartoš. Stejné myšlenky se honily hlavou i Josefu Váňovi mladšímu. „Už jsem mu nevěřil a začal jsem fandit Capivarimu, aby na vedoucí pozici vydržel.“

Přišla poslední proutěná překážka, Strenkranz se přece jen přiblížil, poté ho Josef Bartoš dostal na vnější stranu dráhy a o vítězi v tu chvíli bylo rozhodnuto. Potřetí za sebou Sternkranz. „Má raději měkkou dráhu, dneska bylo pevno, ale ukázal svůj pověstný konec. Je to krásný, když zapne motory, potom je to úplně jiná jízda,“ chválil svého parťáka Josef Bartoš, pro kterého to bylo třetí vítězství v dostihu. Před třemi lety vyhrál s Capivarim a loni se Sternkranzem.

„Nejbližší start bude asi v Pardubicích Zlatý Pohár a potom Cagnes sur Mer, kde je to velmi náročné,“ nastínil program pro chuchelského rekordmana Josef Váňa mladší. Blíží se překážkové vrcholy sezony, za dva týdny v Meranu a za čtyři v Pardubicích. „Věřím, že L’Estran už ví, co ho poslední zářijovou sobotu čeká, dosavadní výsledky nejsou nejlepší, ale v tréninku se mi líbí,“ asdělil Váňa mladší na adresu italského překážkového vrcholu. Ve Velké pardubické bude černožluté barvy stáje Scuderia Aichner SRL hájit Santa Klara.

Pro Josefa Bartoše to bylo letošní 28. vítězství, na českých drahách teprve třetí v osmém startu. „Už startuji převážně pro Scuderia Aichner nebo v Česku pro Josefa Váňu staršího,“ sdělil ke svým letošním angažmá Josef Bartoš, historicky nejúspěšnější český překážkový jezdec.

Vrcholem rovinové části programu byla Cena společnosti Subterra na 2400 metrů, ve které se téměř stylem start-cíl prosadila tmavá hnědka Pleione s Davidem Liškou, suverénně vedoucím jezdcem rovinového šampionátu. Pleione si připsala první letošní výhru při šestém vystoupení.