Slušovice: Velká slušovická pro Yaru

V sobotu 28. října, kdy si připomínáme vznik samostatného československého státu, se na závodišti ve Slušovicích uskutečnil závěrečný dostihový den tamní sezóny, který byl zároveň i jejím vrcholem – hlavními body překážkové části programu byly tři jedničkové dostihy, včetně jubilejního 40. ročníku Velké slušovické steeplechase, zatímco rovinový program vyvrcholil Cenou Tomitronix, vytrvaleckým dostihem druhé kategorie. Podobně jako ve Velké pardubické Sacamiro, i ve Velké slušovické se prosadila reprezentantka českého chovu a to Stanislavem Popelkou připravovaná Yara v sedle s žokejem Janem Odložilem.

Vrcholem závěrečného slušovického dostihového dne byl jubilejní 40. ročník Velké slušovické steeplechase společnosti K – K Metal (stch cc I. kat., 5+, 5 200 metrů, 150 000 Kč), ve které se po škrtu jednoho z favoritů, jímž byl slovenský Enjeu d’Arthel, představilo devět koní. Krátce po startu se diktování tempa ujal žokej Jaroslav Myška v sedle svěřence Zdeňka Mimry Averise, kterého posléze vystřídala Stanislavem Popelkou připravovaná Yara (ž. Odložil). Na slušovickém stole ztratil svého jezdce Jakuba Kocmana Zarate, chvíli poté měl na vodním příkopu velké problémy sázkový favorit Aeneas (Velek), který byl posléze další chybě na skoku zadžen, zhruba ve stejné době, kdy byl pro zranění zadržen i Derby Plus (Borč). Boj o vítězství se tak zúžil na čtveřici Yara, Zataro (ž. Složil ml.), Prince d’Orange (ž. Kratochvíl) a Averis. Yara zavedla pole startujících do cílové roviny se zhruba dvou délkovým náskokem, její tréninkový kolega Zataro ho nedokázal zásadním způsobem zredukovat a naopak se v jednu chvíli musel bránit znovuzrozenému Averisovi, zatímco Prince d’Orange z podstatného dění úplně vycouval. Nejstarší účastnice dostihu, jedenáctiletá Yara, nakonec zvítězila jistě o jeden a tři čtvrtiny délky před Zatarem, třetí s odstupem dvou a čtvrt délky dokončil Averis, Prince d’Orange na čtvrtém místě ztrácel deset délek, dalších sedm délek zpět Letegerto o hlavu uhájil poslední dotovanou příčku před z konce pole útočícím Formanem (ž. Liška). Trenér Stanislav Popelka se díky tomuto triumfu dotáhl na Pavla Tůmu v čele šampionátu překážkových trenérů, který nyní vede díky většímu počtu třetích míst.

I další překážkové dostihy měly poměrně překvapivé doběhy. V úvodní Ceně Flower of Love (pp I. kat., 4+, 3 200 metrů, 150 000 Kč) favorizovaný vítěz Křišťálového poháru Dionis (ž. Složil ml.) o čtyři a půl délky nestačil na svěřence Josefa Váni staršího La Salinero (O. Velek). V Ceně Sergeanta Thundera (stch I. kat., 4+, 3 200 metrů, 150 000 Kč) se lehce stylem start cíl prosadil největší outsider, v kurzu 35:1 nabízený Edremi (Čmiel) trenéra Pavla Složila, až osm délek za ním finišoval nejlepší ze zbytku Ange Pitou (ž. Velek), kterého Josef Váňa staší připravuje pro Dostihový klub deníku Sport. Překvapením skončil i záveřečný třetí dostih Seriálu senátora Goláně (stch cc II. kat., 4. a 5. l., 3 800 metrů, 120 000 Kč), kde vítězství ubránil svěřenec Zdeňka Seménky Younes (Čmiel) o půl délky před dotírajícím Jacobellisem (Baranová), zatímco favorizovaný Chittussi (ž. Složil ml.), naposledy druhý v Ceně ČASCH, poté co celý dostih bojoval se svým jezdcem, nezvládl více než pět délek vzdálené třetí místo.

V rovinovém vrcholu Ceně Tomitronix (II. kat., 3+, 2 400 metrů, 100 000 Kč) na úspěch v Pardubicích navázala svěřenka Kateřiny Ilíkové Virago Westminster v sedle s Lenkou Neprašovou, když o krk porazila s kariérou se loučící tréninkovou kolegyni Blondie (Zedková), zatímco většinu dostihu tempo diktující Le Conquerant (Kvízová) na třetím místě ztrácel čtyři a půl délky. V rámcových dostizích pokračoval souboj o trenérský šampionát a tzv. Ladies‘ Cup. Zatímco v trenérském šampionátu vedoucí Miroslav Nieslanik nebodoval, druhý Michal Kalčík díky trimfu Smichoffa v Ceně rodiny Černockých (III. kat., 3+, 1 600 metrů, 45 000 Kč), snížil jeho náskok na jedinou čárku. Ve Smichoffově sedle byla vedoucí žena Ladies‘ Cupu Alena Plimlová, jež tak navýšila svůj náskok na druhou Martinu Havelkovou na dvě vítěztsví, avšak ta záhy kontrovala díky vítězství v sedle Stylhary trenérky Lenky Šomanové v Ceně výrobců přípravků Premin (IV. kat., 3+, 1 800 metrů, 30 000 Kč). Double debutujících svěřenkyň trenérka Radka Holčáka přinesla Cena společnosti D Plast a. s. (III. kat., 2 l., 1 800 metrů, 45 000 Kč), když zvítězila Well Sheep (Kvízová) o dvě a půl délky před Danicou (Sedláková), o půl délky třetí skončil tempo diktující Sunset (ž. Laube) připravovaný Martinem Liškou. V závěrečné Ceně hejtmana Zlínského kraje (III. kat., 3+, 1 100 metrů, 45 000 Kč) se na slušovické dráze opět prosadil svěřenec Allana Petrlíka Rabbit Power (ž. Demo), když o délku porazil Juvanu (žk. Lebdušková).