Sedm zahraničních čárek poslední říjnové neděle

Poslední říjnová neděle je už několik let spojena se závěrem sezony na Slovensku. Letošní rok nebyl výjimkou. Devatenáctý dostihový den nabídl osm dostihů a početná i byla i česká účast. Od 24. září se ve Starém háji nepodařilo hostům z Česka zvítězit, ale při sezónní derniéře putují čtyři vítězství do České republiky. Celkem v roce 2023 napočítáme na Slovensku 31 plných zásahů koní připravovaných v západní části bývalé federace, 24 na rovinách a 7 na překážkách. Celkem bylo na Slovensku odběhnuto 144 dostihů a každý pátý má vítěze z Česka. Zde je nutno přiznat, že bývaly sezony i úspěšnější.

Vrcholem posledního dostihového dne byl 12. ročník Velké októbrové ceny na 2000 metrů a vítězství o tři čtvrtě délky vybojoval nejstarší kůň v poli, jedenáctiletý Ideal Approach v sedle s Petrem Foretem. Pro veterána dostihových drah to byl pátý letošní start a dosavadním maximem byla dvě třetí místa. Na závěr sezony udělal realizačnímu týmu Lokotransu v čele s majitelem Karlem Jalovým velkou radost. Při 75. životním vystoupení si zapsal 17. vítězství, deváté na dráze ve Starém háji. Poprvé vyhrál u Dunaje už 16. dubna 2017, v tu dobu byli na světě pouze dva z jeho dnešních osmi soupeřů. Druhý honorář si připsal Royal Catatumbo a třetí Blue Bay.

V rámcovém bratislavském programu se velmi dařilo svěřencům Zdeno Koplíka, který si připsal hattrick. Nejprve se mezi dvouletými prosadila Imca Dream, která startovala podruhé v životě. Druhou čárku si připsal zásluhou pětiletého Rainiera, který si první životní vítězství připsal v desátém vystoupení, a hattrick se postaral o rok starší Troop Commander s Jánem Havlíkem, ten vedl také dvouletou zástupkyni Farmy Poledníkovo. Troop Commander vyhrál dvojkový Memoriál Augustina Rišky na mílové distanci.

Před čtyřmi týdny skončila překážková sezona v Meranu a 29. října se rozběhla na regionální dráze v Trevisu. Z pěti konaných dostihů byly tři překážkové a dva mají vítěze z České republiky. Úvodní proutěné překážky na 3000 metrů vyhrál čtyřletý Sopran Meneghino s Janem Kratochvílem, v následující steeplechase byli svěřenci otce a syna Váňových na druhém a třetím místě. Závěrečným překážkovým bodem byly proutěnky na 3500 metrů s pouhými čtyřmi startujícími. O čtyři délky se Ivo prosadil Ivo z tréninku Alžběty Faltejskové a odjetý Lenkou Neprašovou. Druhý doběhl nestor Capivari, nesoucí o osm a půl kilogramu více, s Janem Kratochvílem. Triumf Iva byl 98. překážkovým na zahraničních drahách mimo Slovensko. Loňských 126 triumfů mimo Slovensko už je zřejmě nepřekonatelných, ale 104 úspěchů z roku 2021 by se mělo podařit zdolat.

Společně se slovenskými překážkovými úspěchy napočítáme už 105 vítězství, a tak i rok 2023 nabídne více zahraničních překážkových vítězství, než bude v Česku odběhnuto překážkových dostihů. Doma se zřejmě překážková statistika zastaví na čísle 92.

Poslední český nedělní úspěch se zrodil na dráze v Hoppegartenu. Má jej na svědomí šestiletý Matello ze stáje Lokotrans. Mílový test vyhrál o šest délek a při 31. životním startu se vyčlenil ze zástupu nezvítězivších. Navíc se jedná 43. zahraniční rovinové vítězství mimo Slovensko, a tím se podařilo vyrovnat rekordní sezónu 2021. Ještě dva měsíce zbývají do konce, a tak bilance může být ještě vylepšena.